За уљепшавање паса Бањалучани не жале ни 180 марака

Јана Кезић
За уљепшавање паса Бањалучани не жале ни 180 марака

БАЊАЛУКА - Редовна њега и хигијена кућних љубимаца је пола здравља, баш као и код људи, а фризери за псе кажу да су тога све свјеснији и власници ових животиња због чега имају пуне руке посла.

Грумери, како се називају стилисти за кућног љубимца, све је популарније занимање и у Бањалуци, јер многи грађани желе да њихов крзнени пријатељ изгледа лијепо и уредно, па за то не жале новац. Сматрају да је помама за њиховим услугама порасла махом због трендова на друштвеним мрежама. 

У фризерском салону за псе “Нола” кажу да власници све више доводе своје љубимце на третмане и истичу да се на термин чека од десет до 12 дана.

- Након што је о овој теми кренуло интензивно да се говори на друштвеним мрежама, грађани су постали свјеснији колико је важна редовна хигијена кућних љубимаца -  казали су у овом салону.

Клијенти који доводе псе у њихов салон, како кажу, схватили су озбиљност свега тога. Истакли су да су цијене репроматеријала, али и комуналија скочиле па су и сами морали кориговати цјеновнике.

- Цијене су за разлику од прошле године скочиле за неких десет до 15 марака и сада је за шишање паса потребно издвојити од 50 КМ до 180 КМ - рекли су у “Ноли” и додали да цијена зависи од величине пса и тога шта власник све захтијева, као и од тога у каквом је стању доведен на сређивање. Објаснили су да је за мале псе потребно издвојити 55 КМ, а у то спада купање, шишање, сушење, четкање, фенирање ако је потребно, чишћење длачица из ушију и сређивање свих хигијенских зона.

Власница салона за шишање паса “Фризко” Гордана Мирковић каже да многи грађани своје љубимце редовно доводе на третмане уљепшавања.

- Углавном их доводе у салон свака три мјесеца, али има и оних који то чине два пута годишње. Ако не доводу љубимца на вријеме, длака може много да се запетља - казала је Мирковићева.

Додала је да је љети и на крају зиме највећа гужва, па је на термин потребно чекати и 15 дана, док је уобичајено да љубимац на ред за третман дође за десет дана. Један термин подразумијева, како каже, купање, шишање, хигијену ушију и скраћивање ноктију, те је за малог пса потребно издвојити 50 КМ.

- Након пандемије вируса корна када су сви дизали цијене и ми смо то урадили, па са 40 КМ подигли на 50 КМ. Сталне муштерије нас питају да ли ћемо опет дизати цијене, али то још немамо у плану - рекла је Мирковићева и додала да један термин траје око сат, те да све зависи од тога колико је пас захтијеван, тачније колико је немиран.

Истакла је да велики проблем имају са набавком репроматеријала. 

- Код нас нема ништа да се купи за ову професију па материјал купујемо у специјализованим продавницама у Београду, Загребу и Белгији.  Сналазимо се како знамо - казала је Мирковићева.

Власница бишона Тамара Берић каже да редовно одводи свог љубимца у један салон, те да она никада не би успјела тако лијепо да га ошиша као што то чине стручњаци, који су, поред умијећа, пуни љубави и стрпљења.

Савјетник за псе

Одавно је познато да животиње позитивно утичу на људе, али многи још нису свјесни да постоји савјетник за понашање животиња те је то табу тема.

- Ако је пас агресиван и ако власници не могу сами ријешити тај проблем, постоје едуковане особе које се баве психологијом паса. За све постоји рјешење, а људи треба да буду свјесни да морају савладати пса и бити му ауторитет - казали су у Фризерском салону за псе “Нола”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана