За свако насеље по 100 садница

Весна Поповић
За свако насеље по 100 садница

Бањалука - На зеленим јавним површинама у десетак насеља ове године би требало да буде посађено око хиљаду садница.

Садња је планирана у насељима Сунце, Мјесец, Центар један и два, Лазарево једна и два, Нова Варош, Обилићево, Старчевица, Борик,  Ђуре Ђаковића, Кочићев вијенац и Булевар.  

Како су појаснили у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја програмом  заједничке комуналне потрошње за ову годину планирано је за изградњу и реконструкцију зеленила 23.000 марака.

- Овим програмом су такође предвиђена средства и за занављање  сувих, поломљених, односно уништених садница. Формирање нових дрвореда прати изградњу саобраћајница или неких других објеката у складу са просторно-планском документацијом - појаснили су у овом одјељењу.

Додају да је у току прошле године засађено 866 садница,  а поломљено или на други начин уништено 370 стабала.

- Приоритет садње је попуна дрвореда уз саобраћајнице у улицама Козарској, Скендера Куленовића, Младена Стојановића, Олимпијских побједника, Ивана Кукуљевића, Здраве Корде, Јована Дучића, Степе Степановића, Милутина  Миланковића,  Књаза Милоша, Илије Гарашанина,  Краља Алфонса,   Булевар српске војске - кажу у Одјељењу.

Подсјећају да су попуњене саднице у блоковским насељима на Старчевици, затим у Борику, Анте Јакића, Росуљама те у ужем центру града код споменика бану Милосављевићу.

Технички руководилац "Тамариса" Слађана Бумбић-Дамјановић је рекла да предстоји период обнове садница, травњака и цвијећа.

- Чекамо налоге из градске управе, а било је говора да би ускоро требало да почну радови - додала је Бумбић-Дамјановић.

Смрча

У  Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја су рекли да је прошле године у јесен  посађено  108 четинара сребрнасте смрче у складу са Локалним еколошким акционим планом за град Бања Луку (ЛЕАП-ом), а у циљу  како додају смањења аерозагађења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана