Зa суфинансирање пројеката културног стваралаштва 200.000 КМ

Агенције
Зa суфинансирање пројеката културног стваралаштва 200.000 КМ

БАЊАЛУКА - Град Бањалука ће у овој години издвојити око 200.000 КМ за суфинансирање пројеката из области културног и умјетничког стваралаштва, а јавни позив биће расписан крајем фебруара, саопштено је из Градске управе.

Начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић рекао је да ће приоритетно бити подржани пројекти чији је фокус развој публике и умјетничке продукције, развијање креативности код дјеце и децентрализација културних садржаја у подручним школама и друштвеним домовима. 

Он је истакао да ће подршку добити и пројекти који утичу на развој свијести грађана о заједничком развоју културног туризма. 

Подсјетивши да је град прошле године по јавном позиву подржао 41 пројекат из области културног и умјетничког стваралаштва, за шта је издвојено укупно 166.350 КМ, Станић је истакао да ресорно одјељење има све више пријављених. 

"То показује да постоји добра сарадња Градске управе и цивилног сектора, а ми очекујемо да је у наредном периоду и ојачамо", нагласио је Станић. 

Он је навео да укупна средства планирана за културу у оквиру ресорног одјељења износе 935.350 КМ, док је прошле године издвојено 693.000 КМ. 

Станић је додао да ће детаљну информацију о расподјели средстава, односно о годишњим активностима у културној дјелатности на подручју Бањалуке у прошлој години, разматрати одборници на сједници Скупштине града заказаној за 12. фебруар. 

Он је подсјетио да је град Бањалука једини у БиХ сачинио документ "Стратегија развоја културе 2018-2028", који је настао из иницијативе да се кандидује за титулу Европска пријестоница културе 2024, и који је усвојила градска Скупштина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана