За субвенције пословним субјектима у овој години 1,5 милиона КМ

Срна
За субвенције пословним субјектима у овој години 1,5 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Град Бањалука издвојиће ове године око 1,5 милиона КМ подршке пословним субјектима на том подручју као подршку самозапошљавању, повећању продуктивности, извозу и старим занатима, речено је Срни у Градској управи.

Овлаштени потписник у бањалучком Одјељењу за привреду и локални економски развој Александра Симић изјавила је Срни да је град Бањалука увео нову линију подстицаја за самосталне предузетнике који имају до пет запослених а баве се занатским и услужним дјелатностима као што су обућари, сајџије, кројачице, месари, козметичарке, фризерке, те остале дјелатности које у досадашњим програмима подстицаја нису имале прилику да остваре право на субвенцију.

Симићева је појаснила да је Програм додјеле субвенција пословним субјектима у граду Бањалука за 2023. годину заснован на новом концепту који се примјењује од прошле године, а како је рекла, позитивни резултати говоре да је промјена била сврсисходна.

"Препознат је значај туризма за развој Бањалуке и град је опредијељен да кроз своје активности, мјере и подстицаје подржи развој ове привредне гране. С тим у вези, осим подршке развоју рецептивног туризма, који је подржан и прошле године, проширио је субвенције и на пружање финансијске подршке развоју сајамског туризма, те ширењу смјештајних капацитета у Бањалуци", рекла је Симићева.

Програмом додјеле субвенција, који је усвојен на сједници Скупштине града у четвртак, 16. фебруара, 675.000 КМ предвиђено је за подршку самозапошљавању, док ће 400.000 КМ бити издвојено за подршку повећању продуктивности и извозу.

Град Бањалука опредијелио се да и ове године подржи старе и умјетничке занате и домаћу радиност у граду у укупном износу од 40.000 КМ, а по пословном субјекту планирано је издвајање од 2.000 КМ.

У Програм додјеле субвенција укључене су и субвенције самосталним предузетницима који имају до пет запослених у укупном износу од 200.000 КМ, као и субвенције за подршку туризму у укупном износу од 165.000 КМ.

Уз новчану подршку град Бањалука обезбиједиће и стручну подршку, како при изради пројектних приједлога, тако и при реализацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана