За слободу дали и посљедњу кап крви

Јасмина Перишић
За слободу дали и посљедњу кап крви

Бањалука - Крајина је у току Народно-ослободилачке борбе дала 20 бригада и када се све сабере, имала је и највише жртава у току Другог свјетског рата. Водила нас је партизанска заклетва: "Боримо се до посљедње капи крви док не истјерамо све и једног непријатеља из наше земље".

Рекао је ово јуче, на обиљежавању 76 година од устанка против фашизма, предсједник Градског одбора СУБНОР-а Раде Џајић.

Полагању вијенаца на на Споменик палим Крајишницима у Народно-ослободилачком рату 1941-1945. на Бањ брду присуствовао је велики број званичника и грађана.

- Устанак у Крајини подигнут је 27. јула 1941. године. Поносни смо на своје припаднике Народно-ослободилачке војске Југославије, од којих је око 1.000 положило животе за слободу, а 21 је проглашен народним херојем. Бањ брдо, с обзиром на историјска збивања која су се овдје одиграла, заслужује да се дан устанка обиљежава и да подсјећа на слободарска времена - рекао је Џајић.

Градоначелник Игор Радојичић истакао је изузетну важност обиљежавања историјских датума.

- Желимо да се подсјећамо на антифашистичку традицију коју имају ови простори и коју има овај народ. То је дио глобалне цивилизацијске и хумане борбе, нешто због чега треба да будемо поносни. Треба да се истичемо у цијелом свијету да смо учествовали у народно-ослободилачком покрету и у борби против фашизма. Треба да подсјетимо на пострадале у рату, како на борце тако и на цивиле - рекао је Радојичић.

Нагласио је да је дужност свих да обиљежавају ове и друге датуме, да се сјете предака, дигну глас против обнове фашистичких и екстремистичких покрета и идеологија.

- Бањалука и Крајина имају слободарску традицију, имају чиме да се поносе, о чему да говоре подигнуте главе и право да упозоравају на изазове и зла данашњег времена - казао је Радојичић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић је рекао да су борци Крајине, иако свјесни да су слабији, устали против највећег свјетског зла - фашизма, те да је српски народ највише учествовао у антифашистичкој борби и дао највише жртава.

Делегације

Вијенце на Споменик погинулим Крајишницима у НОР-у на Бањ брду положили су изасланик предсједника РС, делегације Владе РС, града Бањалука и Градског одбора СУБНОР-а Бањалука, сусједних општина и Подгорице, затим представници Борачке организације РС, Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског РС пука, Јеврејске општине Бањалука, Удружења логораша Другог свјетског рата и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана