За шест мјесеци затечено 40 радника без пријаве

Игор Пилиповић
За шест мјесеци затечено 40 радника без пријаве

Бањалука - Инспектори рада су за шест мјесеци 2016. године затекли 40 непријављених радника, што је мање него у истом периоду прошле године, када су затечена 43 лица која су радила на црно.

- Незнатно смањење се може протумачити појачаном дисциплином на тржишту радне снаге, али и, нажалост, већим бројем одјављених предузећа - рекли су из Одјељења за инспекцијске послове.

Послови у којима су најчешће затечени радници на црно су у областима трговине и угоститељства, а нису ријеткост ни у другим привредним гранама попут грађевинарства и прехрамбене индустрије.

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић рекао је да слика о броју радника на црно у граду није реална, као и да је поражавајуће колико је људи који раде а нису пријављени.

- На подручју града број непријављених радника у угоститељству је већи од 1.000 - рекао је Татић.

Истакао је да се мора схвати да је потребно да се плаћају порези и доприноси да би држава живјела.

- Има оних који због зараде избјегавају да пријаве раднике у угоститељству, али 60 одсто је оних који их не пријављују због пореза и доприноса - казао је Татић и додао да се тренутно, када буде пријављен радник, на минималац од 370 КМ плаћају порези од 280 КМ.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца Богдан Маријановић каже да је потребно разграничити велике трговачке центре и мале продавнице, јер у малим продавницама најчешће ради један трговац и када дође инспекција, он не може побјећи, јер не може оставити тезгу саму.

- У великим центрима имате 20 радника, од тога је 10 непријављено и када дође инспекција, они се разбјеже - казао је Маријановић.

Конобар, који није желио да да му име објавимо, казао је да је радио у једном од бањалучких ресторана као "илегалац".

- Нисам био пријављен и стално сам радио у страху да не наиђе инспекција. Послије неколико мјесеци газда ме је пријавио на четири сата и плату сходну радном времену, мада сам ја радио пуних осам, а некада и више сати. Нисам дуго издржао и напустио сам угоститељство. Имао сам осјећај да се крше не само радничка већ и моја људска права. Све док овакве појаве не буду искоријењене, ово друштво не може напријед - казао је наш саговорник.

Статистика

Према подацима Одјељења за инспекцијске послове, прошле године број затечених непријављених радника био је 86, док је у 2014. години затечено 66 радника на црно.

- Одјељење за инспекцијске послове у прошлој години издало је 102 прекршајна налога којим су изречене новчане казне од 135.250 КМ - стоји у годишњем извјештају овог одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана