За седам мјесеци Бањалуку посјетило 50.000 туриста

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Бањалуку је за седам мјесеци ове године посјетило 50.000 туриста који су остварили око 75.000 ноћења, речено је Срни у бањалучкој Туристичкој организацији.

Из ове организације су навели да досадашњи статистички подаци иду у прилог туристичкој сезони која би требала надмашити прошлу годину када је било 86.000 ноћења.

"Може се видјети да ћемо премашити 2021, али и 2019. годину са 136.000 ноћења. Очекујемо до краја године и више од 150.000 ноћења", истичу у бањалучкој Туристичкој организацији.

Туристи долазе из Србије, Хрватске, Црне Горе, али и Шведске, Данске и Норвешке. Бањалуку је посјетило и око 500 туриста са Тајланда, из Новог Зеланда и Индонезије, као и око 1.000 туриста из Кине, Јапана, те Русије.

Из Туристичке организације наводе да туристе највише занима манифестациони туризам, односно концерти и фестивали, те историјско-културни и авантуристички туризам.

Према подацима ове организације, Бањалуку су на туристичку мапу Европе и свијета "избацили" ријека Врбас и адреналински туризам који сваке године у туристичкој понуди биљежи велика интересовања.

Из Туристичке организације су истакли да током љета, због одлазака на море и даље дестинације, није било утрошених туристичких ваучера у Бањалуци, али да до краја октобра очекују већу потрошњу.

"Сматрамо да никако није крај сезоне у Бањалуци која живи цијелу годину и биљежи тенденцију раста по броју долазака и ноћења. У другој половини децембра и јануара Бањалука угости неколико десетина хиљада страних гостију", додали су из Туристичке организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана