За помоћ пољопривреди 1,8 милиона КМ

Сара Бојанић
За помоћ пољопривреди 1,8 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Центар за развој пољопривреде и села Бањалука расписао је јавни позив за додјелу подстицаја за развој пољопривредне производње за 2022. годину, а у ту сврху издвојено је 1,8 милиона КМ.

 

Казали су то за “Глас Српске” из Центра за развој пољопривреде и села, те додали да ће конкурс бити отворен до 26. септембра.

Циљ конкурса, како наводе, јесте унапређење и јачање пољопривреде, стварање тржишно оријентисаних произвођача, те јачање њихове конкурентности и смањење незапослености.

- Новац ће бити додијељен за набавку сјемена и потрепштина за повртарску производњу, за набавку сортног сјемена жита, кукуруза, ТДС-а и хељде, те за набавку вјештачког ђубрива и хемикалија за ратарску производњу - прецизирали су из Центра за развој пољопривреде и села.

Планирано је да средства буду распоређена за суфинансирање воћарске производње, противградне заштите, опреме за прераду у биљној производњи, производњу у заштићеним просторима и пројекте РЦДП.

- Средства ће бити распоређена за набавку нове пољопривредне механизације, изградњу објеката за узгој животиња, прераду у анималној производњи, те за изградњу објеката за производњу гљива, поправку коришћених пољопривредних машина, суфинансирање трошкова контроле квалитета, брендирање, декларисање и сертификацију органских производа за продају у Крајишкој кући - рекли су из Центра.

Како су нагласили, помоћ ће добити произвођачи млијека, пчелари, те произвођачи корнишона.

- Заинтересовани пољопривредници морају бити уписани у Регистар пољопривредних газдинстава у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), те у базу података Центра, уз пребивалиште - наводе из Центра за развој пољопривреде и села.

Удружења морају имати најмање пет пољопривредних произвођача регистрованих у АПИФ-у који се активно баве пољопривредном производњом, који не смију бити дужници Центра, те се против њих не смије водити судски поступак.

- Физичка лица морају имати породично пољопривредно газдинство регистровано на територији Бањалуке - казали су из Центра.

Предсједник Удружења пчелара Бањалука Дамир Барашин казао је за “Глас Српске” да су ови подстицаји значајна помоћ.

- Чланови нашег удружења годинама користе ове подстицаје. Они су ранијих година били нешто већи, али је свака помоћ добродошла - казао је Барашин, који се пчеларством бави више од десет година.

Сви заинтересовани пољопривредници додатне информације могу добити у просторијама Центра за развој пољопривреде и села, те путем телефона 051/433-622, 051/433-639 и 051/433-621.

Опрема

Дамир Барашин је појаснио да пчелари имају право да сваке двије године подносе захтјев за обнављање пчеларске опреме.

- Помоћу додијељених средстава велики број пчелара је обновио стару и купио нову пчеларску опрему - појаснио је Барашин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана