За почетак рад недјељом до 18 часова

Александра Тодоровић
За почетак рад недјељом до 18 часова

БАЊАЛУКА - Сан о нерадној недјељи или бар о краћем радном дану за трговце у Бањалуци ускоро би требало да постане јава, а за почетак односила би се искључиво на ову браншу.

Потврдио је ово за “Глас Српске” градоначелник Драшко Станивуковић те додао да би из ове одлуке били изузети хотели, ресторани, кафићи и други објекти који су дио туристичке понуде или утичу на туристичко тржиште, не прецизирајући кад би одлука могла да ступи на снагу.

- Одлука је спремна, међутим, важно је напоменути да ћемо имати транзициони период како би се сви трговци могли прилагодити новонасталој ситуацији - нагласио је Станивуковић.

Додао је да је он заговорник идеје да недјеља буде нерадни дан, али да не би требало да се овакви планови доносе исхитрено.

- Недјеља би традиционално требало да буде нерадни дан, али до овакве одлуке се долази у етапама како би се трговци могли прилагодити новом начину рада - казао је Станивуковић.

Додао је да је планирано да овакав систем рада буде примјењив и на остале бранше, првенствено бензинске пумпе, те да је фокус града на подстицању туризма и угоститељства па ће из плана за сада бити изостављени угоститељски објекти.

Према ријечима градоначелника, иде се у правцу доношења одлуке о скраћивању радног времена до 18 часова током пробног периода од пола године, а након тога да недјеља у потпуности буде нерадни дан.

Нагласио је да би, на основу анализа и примјера других градова који користе овај принцип, скраћење радног времена требало да повољније утиче на продуктивност радне снаге.

- Заговорник сам очувања традиционалних вриједности као што је породица или одлазак у цркву недјељом. Сматрам да ће скраћивање радног времена повољно утицати на раднике и да се неће лоше одразити на економију - закључио је Станивуковић.

Из Уније удружења послодаваца Републике Српске се противе тој идеји те наводе да се питање рада недјељом мора рјешавати на нивоу читаве Српске.

- Оваква одлука лоше ће утицати на радну снагу, на број радних мјеста, на промет робе као и на цијене одређених производа. Потребно је водити рачуна јер ће она утицати на навике грађана који због обавеза у набавку иду углавном викендом - рекао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Синдикат

Из Савеза синдиката РС раније су рекли да је идеја о нерадној недјељи њихова.

- Савез општина и градова је на нашу иницијативу предложио локалним заједницама да укину или макар ограниче рад недјељом, што су Вишеград и Мркоњић Град већ прихватили. Синдикат од те идеје неће одустати, јер желимо да заштитимо раднике, прије свега жене које су у трговини и услужним дјелатностима најбројније - рекао је раније предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Горан Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана