За љепше дјетињство 700.000 КМ

Мирослав Галић
За љепше дјетињство 700.000 КМ

Бањалука - За бригу о најмлађој популацији и пронаталитетну политику Градска управа годишње издваја више од 700.000 КМ. Овај новац намијењен је за суфинансирање трошкова боравка малишана у вртићима, подршку породицама са четворо и више дјеце, процедуре вјештачке оплодње, стипендије и друге активности.

- Када је у питању брига о дјеци, највише новца град издваја за субвенционисање смјештаја дјеце у вртићима, на годишњем нивоу 410.000 КМ. На другом мјесту по финансирању је стипендирање школовања малишана из породица са четворо и више дјеце, за шта је у школској 2015/16. години планирано 269.400 КМ - кажу у Градској управи.

Осим тога, град издваја новац за набавку уџбеника за ученике из породица са четворо и више дјеце, као и за подршку програмских активности Удружења породица са четворо и више дјеце.

- За потребе суфинансирања једне процедуре вјештачке оплодње град је за ову годину издвојио 30.000 КМ - истичу у Градској управи.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић истиче да су задовољни сарадњом са градом, као и средствима које издваја за њихове потребе, али да увијек постоји простора за више.

- Свакако сматрамо да је увијек потребно издвајати и више новца, поготово у ситуацији у којој нам је свако дијете драгоцјено и биће, вјерујте, све драгоцјеније. Мораћемо се борити против "бијеле куге", јер можда ћемо сутра имати новца, али нећемо имати коме да га дамо - наглашава Радовановић.

Велики проблем вишечланих породица представља незапосленост родитеља, што је један од главних праваца у којем удружење планира убудуће да дјелује.

- Имамо више од 600 породица у градском удружењу, а више од 70 одсто родитеља у тим породицама је незапослено и нема никаква примања. Разговарали смо са градоначелником о могућности субвенционисања запошљавања таквих породица, те у будућности очекујемо подршку у том правцу - каже Радовановић.

Погодности

Посебне погодности град обезбјеђује за вишечлане породице. Ако из једне породице четворо дјеце иде у вртић, за прво дијете родитељ плаћа 60 одсто укупне цијене, за друго 40 одсто, за треће и четврто боравак у вртићу је бесплатан.

- То значи да родитељи четворо дјеце плаћају боравак једног дјетета, а троје дјеце борави о трошку града - кажу у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана