За Крст часни плива 35 младића

Д. С.
За Крст часни плива 35 младића

Бањалука - Православни вјерници и Српска православна црква у уторак, 19. јануара, прослављају Богојављење, а ове године за Крст часни у хладној води ријеке Врбас пливаће 35 младића.

Према ријечима свештеника Епархије бањалучке Зорана Пајкановића, интересовање младића за пливање за Крст часни и ове године је било велико. Први који доплива до крста биће дарован златником, а остали пливачи пригодним поклонима.

- Међу ових 35 пливача, који ће се борити за Крст часни, је неколицина нових младића - рекао је Пајкановића.

Додао је ће овај православни обичај будним око надгледати и медицинска екипа.

Богојављенска литургија, која ће претходити пливање за Крст часни, биће служена у свим храмовима на подручју града.

Архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља, која ће почети у девет часова, служиће његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем. Послије литургије, у 12 часова сви присутни упутиће се заједно са богојављенском литијом градским улицама ка Градском мосту, односно мосту Патре, гдје ће бити обављено водоосвештање са спуштањем Часног крста у ријеку Врбас и пливање за крст.

Због одржавања богојављенске литургије тог дана биће обустављен саобраћај од 11 до 14 часова у дијеловима улица Краља Петра Првог Карађорђевића, Марије Бурсаћ, Булевару цара Душана, Теодора Колокотрониса, Исаије Митровића и Макарија Соколовића, Славка Родића, Љупка Рачића, Браће и сестара Капор и 22. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана