За кредит ЕБРД-а недостајала четири гласа

Сара Бојанић
За кредит ЕБРД-а недостајала четири гласа

БАЊАЛУКА - Одборници у Скупштини града на јучерашњем наставку 13. сједнице градског парламента одбили су кредитно задужење од скоро 10 милиона КМ, а које је требало да буде уложено у обнову дотрајале топловодне мреже у Бањалуци.

За ову тачку дневног реда гласало је 12 одборника, док је 16 било уздржано. Кредитор граду је требало да буде Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да је одбијање одлуке још један политички пуцањ у Бањалуку. Подсјетио је да је протеклих дана скупштинска већина одбила инвестицију у Рамиће, која је могла донијети 300 нових радних мјеста, али и нови градски парк.

- Овим посљедњим одбијањем показали су да су против бољег гријања у Бањалуци. То значи да су забранили инвестицију од десет милиона КМ улагања у обнову топловодне дистрибутивне мреже како би грађани имали боље гријање. Ми не дајемо средства из буџета, него гаранцију јер је град 49 одсто власник “Еко топлана” и дужни смо да дамо гаранцију - рекао је градоначелник.

Градски менаџер Бојан Кресојевић истакао је да нема разумног објашњења због којег је дошло до одбијање кредитног задужења “Еко топлане”.

- Нећемо имати побољшање гријања у наредној сезони, јер да бисмо то постигли, реконструкцију мреже је потребно извршити сад, ван сезоне гријања - казао је Кресојевић.

Предсједник Скупштине града Младен Илић истакао је да је на овој сједници оборено кредитно задужење предузећа “Еко топлане”, док су све остале одлуке добиле консензус.

- Скупштинска већина није прихватила задужење града, јер проблеми овог предузећа нису представљени довољно јасно - казао је Илић.

Навео је да град нема већинско власништво над овим предузећем, али да не искључује могућност да се о томе накнадно дискутује.

- Ми не одбијамо могућност да се о овом кредиту поново разговора, али прије тога је потребно да дође до договора - казао је Илић.

Ванредна  сједница

Како је казао Драшко Станивуковић, ова инвестиција је значајна, јер први пут након 50 година постоји улагање и прилика за рјешавање дистрибутивне топловодне мреже.

- Притиснути смо да реагујемо. Позивам оне који су одбили ову тачку да сједнемо и разговарамо пред одржавање ванредне сједнице, те да ову тачку заједно са инвестицијама у Рамићима ставимо на то ванредно засједање. Уколико нису за то, лично ћу позвати грађане на окупљање - казао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана