За инфраструктуру града Бањалуке 2,4 милиона мање него лани

Весна Поповић
За инфраструктуру града Бањалуке 2,4 милиона мање него лани

Бањалука За изградњу нових путева, водовода, канализације, одржавања постојеће инфраструктуре и чистоће град је за ову годину планирао 26,6 милиона КМ, што је за 2,4 милиона КМ мање него лани и тај новац није довољан за реализацију већих нових инвестиција.

Ово је била једна од најзначајнијих тачака коју су јуче разматрали одборници Скупштине града.

- Планирани новац није довољан за било какве нове значајније инвестиције. Настојали смо да покријемо законске обавезе које град има када је у питању одржавање саобраћајне инфраструктуре - рекао је в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Истакао је да је једна од значајнијих ставки за коју су и поред малих средстава успјели обезбиједити 400.000 КМ за наставак изградње пута за Пријечане.

- За рјешавање имовинско-правних односа за све пројекте планирано је 250.000 КМ. И то није довољно с обзиром на потребе на терену - навео је Сандић.

Пошто је најављен ребаланс овогодишњег буџета, Сандић се нада да ће кроз њега добити додатни новац који ће уложити у инфраструктуру.

На дневном реду били су и извјештај о набавци мазута и модалитетима реструктурирања "Топлане", као и приједлог одлуке о давању овлашћења градоначелнику Игору Радојичићу за преговоре с циљем обезбјеђивања енергента.

- Тренутно има довољно мазута до краја фебруара. "Топлана" има дугорочни уговор са предузећем "Хигат" за набавку мазута и он се не може раскинути због специфичних ставки на основу којих је донесен. Ово предузеће с времена на вријеме неће да испоручује гориво, а ни не одговара на позиве. "Топлана" је позајмљивала мазут од другог добављача, јер би иначе град остао без гријања - рекао је Радојичић.

Одборници су разматрали одлуку о доношењу регулационог плана споменика парковске архитектуре Универзитетски град. Радојичић је рекао да се овом одлуком одређује локација на којој Шумарски факултет може градити објекат.

Нови шеф Клуба одборника СНСД-а је Зоран Поповић. Он је на том мјесту замијенио Драшка Илића, који је именован за првог човјека Центра за развој пољопривреде и села. Маринко Драгишић из Уједињене Српске заузео је позицију у одборничкој клупи умјесто в. д. начелнице Одјељења за културу Наталије Тривић.

Билчар

В.д. начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да за водоводе и канализацију на располагању има милион КМ.

- Тај новац је 12 пута мањи од висине приоритета које су мјесне заједнице упутиле. Новац на располагању ће нам дозволити да одговоримо на десет одсто захтјева грађана - казао је Билчар и додао да је тренутно у изради техничка документација за снабдијевање водом треће и четврте зоне Чесме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана