За годину и по ниједно дијете није добило нову породицу

Сара Бојанић
За годину и по ниједно дијете није добило нову породицу

БАЊАЛУКА - Центру за социјални рад Бањалука лани су стигла 33 захтјева за усвајање дјеце, док је у овој години поднесено 16 захтјева, али до сада ниједан није реализован, што показује да се брачни парови који на овај начин желе да се остваре у улози родитеља сусрећу са строгим законским процедурама због којих се тај процес чини дуготрајним.

У овом центру за “Глас Српске” су објаснили да парови који им се обрате са циљем да усвоје дијете најчешће не испуњавају све потребне услове и истакли да је потребан додатни ангажман цјелокупне заједнице за бољу заштиту дјеце и њихових елементарних права.

Када је ријеч о краткорочном збрињавању дјеце, дом у хранитељској породици прошле године пронашло је осморо малишана са подручја града.

- Центар за социјални рад има потребу за повећањем броја хранитељских породица јер постоје дјеца која су у подршци нашег центра и која заслужују живот у бољој и срећнијој породици, него што су њихове - истакли су из Центра за социјални рад.

Додају да хранитељи свакодневно добијају многобројне психолошке бенефите у виду помоћи у бризи о дјетету.

- Наш примарни мотив јесте да дјеци којима је подршка потребна помогнемо у одрастању, пружању топлог дома и љубави - појаснили су из Центра и додали да се за хранитељство могу пријавити и хранитељи из других локалних заједница.

Накнада за издржавање дјетета износи 445 КМ, чему се додаје још 221 КМ накнаде за хранитељски рад, што је укупно 696 КМ.

У Центра су појаснили да дијете у хранитељској породици може бити збринуто до завршетка редовног школовања.

Стручни тим, појашњавају они, обавља психолошку процјену хранитеља и чланова њихове уже породице.

- Посебну пажњу обраћамо на психолошке карактеристике потенцијалних хранитеља, мотиве за бављење хранитељством, социјалне и друге вјештине које су значајне за васпитање дјеце - појаснили су из Центра.

Хранитељска породица не смије на било који начин довести у опасност здравље дјетета.

- Услови за стицање статуса хранитеља подразумијевају да нико од чланова породице није кажњаван, да им није одузето или ограничено родитељско право и пословна способност те да нису душевно болесна или слабоумна лица - рекли су из Центра.

Савјетовање

Велики број суграђана свакодневно се обраћа Центру за породицу, који је издвојена јединица Центра за социјални рад.

- До сада нам се обратило 196 породица, од којих 184 за породично савјетовање и осам за вршњачко насиље - казали су из Центра за социјални рад и додају да су најчешћи разлози због којих суграђани траже помоћ у Центру за породицу предбрачно и брачно савјетовање и педагошко-психолошка подршка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана