За Дом здравља у Бањалуци 25.000 КМ

ГС
За Дом здравља у Бањалуци 25.000 КМ

БАЊАЛУКА - Амбасада Бугарске у БиХ донирала је, посредством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, 25.000 КМ Дому здравља у Бањалуци.

Амбасадор Бугарске у БиХ Аугустина Цветкова Карабашева изјавила је да је донација израз солидарности Бугарске БиХ у оквиру борбе против пандемије ковид-19.

“Кроз званичну помоћ за развој Бугарска ће и даље подржавати Републику Српску и Федерацију БиХ. Захваљујемо предсједнику Републике Српске за помоћ приликом додјеле донације”, рекла је Карабашева новинарима у Бањалуци након потписивања уговора о додјели донацији.

Карабашева је нагласила да БиХ увијек може рачунати на Бугарску као на озбиљног партнера на путу ка европским интеграцијама.

Директор Дома здравља у Бањалуци Навена Тодоровић изјавила је да је Амбасада Бугарске упутила иницијативу кабинету предсједника Републике да једној од здравствених установа додијели новац за набавку опреме и средстава за борбу против ширења пандемије вируса корона.

“На приједлог предсједника Републике, средства су додијељена Дому здравља Бањалука. Пандемија ковид-19 је ново искуство за здравствене раднике. Финансијска донација за набавку заштитне медицинске опреме и медицинских средстава у вријеме када се боримо са овом врстом епидемије је од изузетног значаја за нашу установу, како би на адекватан начин заштитили здравље суграђана и медицинског особља, те спријечили ширење вируса”, истакла је Тодоровићева.

Она је нагласила да је сваки вид овакве помоћи награда за предан рад, храброст и пожртвованост радника Дома здравља у тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Тодоровићева је захвалила Амбасади Бугарске и амбасадору, као и предсједнику Републике Српске, која је препознала велико залагање и предан рад ове установе у вријеме епидемије корона вируса, те предложила да донација буде додијељена баш њима.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић захвалио је Влади Бугарске и амбасадору за донацију Дому здравља, истичући да је ријеч о установи која заслужује подршку и која је у протеклим мјесецима изнијела велики посао и направила изванредан резултат.

“Треба подсјетити да је Дом здравља у протеклих скоро четири мјесеца био прва линија заштите здравља становништва, јер све особе које су идентификоване као позитивне, њихови контакти, особе које су биле у кућној изолацији, у локалним и републичким карантинима, прошли су на овај или онај начин кроз обраду у Дому здравља”, рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, то је показало колико је важно имати способан, опремљен и квалитетан здравствени систем и примарну здарвствену заштиту да може да одговори на овакав изазов.

“Постоји велика потреба да се модернизује опрема у Дому здравља и због тога је свака донација ове врсте добродошла”, поручио је Радојичић и додао да ће град наставити да подржава Дом здравља.

Потписивању уговора о донацији између Амбасаду Бугарске у БиХ и Дома здравља у Бањалуци присуствовао је савјетник у кабинету предсједника Републике Душан Петровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана