За дјечије осмијехе: Mozzart опремио игралиште Сигурне куће у Бањалуци

Mozzart
Foto: Mozzart

Сигурна кућа у Бањалуци једна је од три у Републици Српској, па ту уточиште проналазе жртве породичног насиља из више градова и општина.

Тренутно је ова кућа кров над главом за 11 корисника, од којих је шест жена и петоро дјеце. С обзиром на то се малишани и њихове мајке, због ситуације у којој се налазе, мање крећу, игралиште у дворишту Сигурне куће било им је једино мјесто за игру и одмор. Како је изграђено прије 12 година, опрема на игралишту била је дотрајала, а реквизити оштећени. Када су то чули у компанији Mozzart, одлучили су да у потпуности обнове и опреме игралиште чиме су вратили осмијехе на дјечија лица.

-Покушали смо да пронађемо начин како да обновимо игралиште. Онда су нам се јавили из компаније Mozzart и показали интересовање да нам помогну. Зато користимо ову прилику да им се захвалимо што су нам обезбиједили сет различитих врста играоница који ће користити дјеца која су сада овдје и она која ће долазити у наредном периоду. Постављање игралишта изазвало је велику радост, зато хвала Mozzartу што је вратио осмијех на лица наше дјеце- каже психолог Амела Башић Томић, менаџерица Сигурне куће Бањалука.

Сигурна кућа у Бањалуци дјелује у оквиру Фондације „Удружене жене”. Током протеклих 16 година рада, збринули су 912 жена и дјеце који су преживјели различите видове насиља у породици, а у највећем броју случајева од стране брачних или ванбрачних партнера, односно родитеља дјеце.

Они представљају специјализовани сервис за подршку жртвама насиља којима се пружа свеобухватна помоћ у виду стручне подршке, психосоцијалне, правне помоћи, здравствене његе, радно- окупационе терапије, подршке у посредовању при покретању процедура у институцијама, подршке у проналаску излазне стратегије – односно запослења, стамбеног простора и рјешавања питања чувања дјеце, те подршку дјецу у савладавању наставног плана и програма…

Жртве породичног насиља смјештају у Сигурну кућу у акутној фази насиља, када постоји опасност да ће се насиље поновити, када жртва изрази страх да остане у насилној заједници и тражи смјештај на безбједно мјесто. Тада им пружају уточишће, помоћ, подршку и безбједан амбијент гдје уз стручно особље санирају посљедице и крећу у живот без насиља.

Са остале двије Сигурне куће у Српској ријешили су питање финансирања основних трошкова, али им је увијек проблем текуће одржавање и санација објекта. Зато им је донација у виду мобилијара на игралиште дошла у прави час.

И из ове Сигурне куће поручују да проблем родно заснованог насиља не може да буде предмет интересовања само једне карик

е у друштву. У његово рјешавање, кажу, требало би да буду укључени сви сегменти друштва, бројне компаније, те комплетна друштвена заједница.

-Укључивање друштвено одговорних компанија, као што је Mozzart, има велики утицај на подизање свијести о овој проблематици јер само тако можемо утицати на смањење ове појаве у друштву и поручити да насиље не треба и не може да се толерише, а једина одговорност је на починиоцима. Важно је и да пошаљемо поруку жртвама да буду у стању да препознају насиље, да се то прекине и да потраже помоћ и подршку. Mozzart је у кампању „Стоп насиљу над женама” у БиХ укључио познате спортисте, што је посебно важно- мушкарце, који су постали савезници наше борбе. Такве поруке, посебно када долазе од познатих и успјешних, имају велики одјек - додаје Амела Башић Томић.

            Mozzart је до сада, кроз акцију „Стоп насиљу над женама”, подржао рад бројних Сигурних кућа широм БиХ. Робне и новчане донације стигле су на адресе Сигурних кућа у Модричи, Тузли, Бијељини, Бихаћу, Сарајеву, Мостару. Ову племениту мисију, веома важну за бх. друштво наставиће и у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана