За Чист Врбас

Елта ТВ
За Чист Врбас

Доњи Вакуф - Првом етапом еколошке рафтинг регате од Доњег Вакуфа до Торлаковца настављена је реализација пројекта „Чист Врбас". Чланови РК „Кањон", „Дабар" и „Јајце" ће заједно са оружаним снагама БиХ, у наредна четири дана, чистити приобаље и корита ријека Врбас и Плива.

 Циљ је поново оживјети  пројекат „Чист Врбас" захваљујући којем су у протеклих десетак година, очишћени километри и километри ријеке која протиче кроз десетак локалних заједница, рекао је Александар Пастир, предсједник РК „Кањон".

„Показало се да Врбас јесте наш живот, да Врбас јесте нешто што је непролазно, да практично сви ми сачињавамо ту иницијативу, да су сами грађани извршили један позитиван притисак на све институције и ево ми данас још једном сазивамо Иницијативу. Начелници су се већ договорили, о неким будућим корацима, а оно што ћемо ми у наредна четири дана урадити јесте то да ћемо прикупити један дио отпада."

Почетку еколошке регате претходио је састанак Иницијативе на којем су учешће узели представници локалних заједница у сливу ријеке Врбас.  Епилог састанка су конкретни приједлози, јер сваку локалну заједницу у горњем току ријеке Врбас муче различити проблеми, а све са циљем заштите управо ријеке која свим локалним заједницама значи живот, рекао је домаћин састанка, Хусо Сушић, начелник општине Доњи Вакуф

„Ми смо сада припремили документацију за градњу рециклажног центра. И тиме ћемо побољштати стање, а градњом регионалне депоније би сигурно овај пројекат дошао до пуног изражаја. Самим тиме, ова регата више не би била еколошка, него туристичка. Могли би тек тада показати чиме располажемо и чиме се можемо поносити."  рекао је Сушић

Бањалука као локална заједница најдаље је одмакла у заштити корита и приобаља ријеке Врбас.  Ипак има ту још доста посла, највише на прикупљању отпадних вода, каже Драган Бањац  в.д. начелника Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Града Бањалука

„Проблема има још увијек.  Поготово у комуналној инфраструктури, у пречистачима отпадних вода, и то је огроман посао који чека Бањалуку у наредном периоду, али сазрела је и свијест грађана и свих актера у том послу. Надам се да ћемо у реализацију пројекта пречишћавања отпадних вода  ући што прије и да ћемо у наредних пет до десет година  трајно завршити посао управљања Врбасом, и његових потенцијала, па и да сам живот спустимо на обале ријеке. Чини ми се да то нисмо довољно користили у протеклим годинама" истиче Бањац.

Осим корита ријеке Врбас, и ове године ће се чистити корито ријеке Пливе. Тиме се шаље јасна порука да и ријеке у сливу Врбаса морају бити очишћене.  „Назив акције јесте Чист Врбас, али је Плива једна од најзначајнијих притока Врбаса. Без чисте Пливе нема сигурно ни чистог Врбаса" нагласио је замјеник начелника општине Шипово Марко Савичић.

Заштита ријеке Врбас и одрживо кориштење њеног туристичког и економског потенцијала су основни циљеви Иницијативе Чист Врбас чији је главни партнер и у овој години компанија Coca-Cola HBC B-H д.о.о. Сарајево, а који реализује РК „Кањон".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана