За бесповратна средства аплицирало 500 привредних субјеката

Срна
За бесповратна средства аплицирало 500 привредних субјеката

БАЊАЛУКА - Петсто привредних субјеката успјешно је аплицирало за додјелу грант средстава из “Челенџ” (Challenge) фонда, а иницијална средства у износу до 750.000 евра намијењена су зрелим привредним субјектима и “стартапима” са иновативним идејама, производима или услугама које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.

Ријеч је о 5. јавном позиву који је затворен 15. априла, саопштено је из Развојне агенције Републике Српске.

У саопштењу се наводи да и овај пут одабрани корисници из категорије “стартапа”, који су регистровани најмање шест мјесеци, могу добити максимални износ гранта до 10.000 евра, док корисници из категорије зрелих привредних субјеката до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, могу рачунати на подршку у максималном износу до 30.000 евра.

Апликанти морају обезбиједити минимално властито учешће од 50 одсто укупне вриједности предложеног пројекта, а период имплементације пројекта не може трајати дуже од 12 мјесеци.

У току је прва фаза евалуације пристиглих пријава, док је минимални број бодова који пројекат мора освојити да би прошао у другу фазу евалуације 60.

Из Развојне агенције појашњавају да ће након процеса евалуације бити извршен коначан избор идеја које ће бити подржане бесповратним средствима “Челенџ” фонда.

На претходна четири јавна позива пријавила су се чак 2.074 привредна субјекта из БиХ и Шведске, а до сада је 63 корисника реализовало пројекат, за чију реализацију је било предвиђено око 1,4 милиона евра гранта.

Њиховом реализацијом отворено је више од 300 нових радних мјеста.

У току је реализација 70 пројеката за шта је из овог фонда предвиђено око 1,6 милиона евра.

Међу подржаним идејама има оних из области ИТ као што су иновативни хардвер и софтвер за паметне инсталације, иновативна веб платформа за пласман домаћих производа, али и пројеката који на иновативан начин збрињавају отпад из примарне производње чиме доприносе очувању животне средине и истовремено стварају нове производе.

“Челенџ” фонд подржао је и увођење нових технологија у преради хране, металској и дрвној индустрији, попут иновиране технологије сачмарења или конструисања потпуно нове машине за угаоно савијање лимова, као и пројекте захваљујући којима је унапријеђен процес производње и креирани нови иновативни производи који су пронашли мјесто и на тржишту Шведске, Њемачке, Норвешке, Румуније, Словачке и осталих земаља.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана