За 154 нова радна мјеста град субвеционише 800.000 КМ

Весна Поповић
За 154 нова радна мјеста град субвеционише 800.000 КМ

Бањалука - Отварање 154 нова радна мјеста у производним, занатским и услужним дјелатностима град ће субвенционисати са 800.000 марака.

Тим поводом градоначелник Слободан Гаврановић подијелио је у петак у Банском двору уговоре за 109 апликаната који су испунили услове из јавног позива за запошљавање и самозапошљавање.

- Подстицаје је добило 69 фирми које ће запослити 114 радника. Међу њима је и 21 приправник који ће први пут добити шансу за запослење. За преосталих 40 кандидата обезбијеђени су услови за самозапошљавање, односно за покретање малог бизниса - рекао је Гаврановић.

Истакао је да је од укупно додијељене суме 595.000 КМ намијењено за нова запошљавања, а 200.000 КМ на пројекте самозапошљавања.

Према његовим ријечима, Бањалука је кроз овај вид подршке привреди од 2013. године до данас запослила 444 радника.

- То није много, али је значајан искорак, поготово у данашњем времену када је тешко доћи до посла - рекао је Гаврановић.

Начелник Одјељења за привреду града Раденко Комљеновић рекао је да из године у годину расте број захтјева привредника и предузетника за субвенције.

- То је знак да је пројекат успјешан и да у наредном периоду треба обезбиједити и више средстава за његову реализацију, поготово када се узме у обзир да обавезујемо наше привреднике да минимално двије године имају запосленог радника за којег су добили новац - казао је Комљеновић.

Истакао је да се овим пројектом највише подржавају производне дјелатности и стари занати.

Власник фризерског салона "Капели" Радмила Бањац сматра да овакви подстицаји града дају велики допринос малим предузећима.

- Ово је друга субвенција коју сам добила од града, прије двије године запослила сам три приправника који и данас раде у мом салону. Ове године запослићу два приправника и једног обученог фризера. Овај програм помоћи нам дозвољава да запослимо људе који су тек завршили средњу школу и који немају никакво искуство и пружа нам прилику да их обучимо - додала је Бањац.

Власник штампарије "Графикс" Златан Татић изјавио је да ће кроз ове субвенције запослити три радника.

- Свака помоћ је добродошла, поготово у овим кризним временима јер ће нам омогућити да се још више развијамо - рекао је Татић.

Исплата

Град за ново запошљавање исплаћује 50 одсто новца по потписивању уговора. Послије шест мјесеци и провјере да ли се поштују одредбе уговора биће исплаћено још 20, а преосталих 30 одсто по навршетку 12 мјесеци. Када је ријеч о самозапошљавању, они којима је одобрена субвенција у старту ће добити 60 одсто новца, док ће по 20 одсто бити уплаћено послије шест мјесеци, односно након годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана