Врућ и мирисан кукуруз обожавају све генерације

Александра Тодоровић
Врућ и мирисан кукуруз обожавају све генерације

У спарним љетним вечерима на жару испечен и у лонцу куван кукуруз мирисом и златном бојом мами пролазнике свих генерација, који радо купују ову традиционалну укусну и здраву делицију.

Омиљену посластицу редовно купује Бањалучанин Александар П.

- Док шетам са дјевојком, увијек свратим по кукуруз. Волимо ову љетну посластицу, мада ја више волим печени, а она кувани. Ипак, најукуснији је кад га једемо заједно - кроз смијех је рекао Александар.

Продавци су ове године дошли на своје, јер је продаја добро кренула, након прошлогодишње лоше сезоне, усљед компликоване епидемиолошке ситуације.

Власник штанда за уличну продају кукуруза Горан Голић испричао је за “Глас Српске” да се већ 25 бави продајом кукуруза из сопственог узгоја. Пролазници и сталне муштерије већ знају да га могу наћи у близини Електротехничког факултета.

Голић каже да вриједно ради и да је овог љета пазар много бољи него лани.

- Муштерије већ знају да их на нашем штанду очекује само најбољи, непрскани кукуруз шећерац. Продаја иде добро, задовољан сам продајом на дневном нивоу. Најбоље признање за квалитет производа су осмијеси на лицима задовољних купаца - рекао је Голић.

Истакао је да је ове године све поскупјело, па тако и кукуруз. Ова љетна делиција прошле године коштала је 1,5 КМ, а ове године клип куваног или печеног кукуруза продаје се за двије марке.

- Пандемија проузрокована вирусом корона обиљежила је и ову и прошлу годину, али ствари се полако враћају у нормалу. Тренутно је ситуација другачија и цијена је већа, јер је све поскупјело и година доста “касни” - појаснио је Голић.

Нагласио је да кукуруз лично производи јер купцима жели да понуди здрав и квалитетан производ.

- Више од 25 година се бавим овим послом, а посљедњих десет производим кукуруз искључиво за људску исхрану. Кукуруз није прскан хербицидима, нити било каквим хемијским средствима и од најбољих је сорти - казао је Голић.

Додао је да се ријетко ко одлучи на корак да лично производи кукуруз, те да је он једини самостални произвођач у граду, а и шире.

Каже да кроз овај дуги низ година продаје памти само позитивна искуства, те да весела атмосфера и добра храна растјерују љетње врућине.

Како додаје, добар и укусан кукуруз потребно је пећи између десет и 15 минута, док се кувани у лонцу крчка око сат времена.

- Док припремам кукуруз, водим се мотом “живи здраво - једи здраво” - поручио је Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана