Вртићи у Бањалуци све скупљи, субвенција ни на видику

Јасмина Салопек
Вртићи у Бањалуци све скупљи, субвенција ни на видику

БАЊАЛУКА - Новац за туђу његу и помоћ, личне инвалиднине родитељима и старатељима дјеце са потешкоћама у развоју, као и плате радницима у Градској управи и јавним установама легао је на рачуне у петак, док су родитељи малишана који иду у приватне вртиће, студенти и јавни превозници поново остали кратких рукава.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је, након што је због недостатка кворума у петак потпредсједник градског парламента Саша Чудић отказао наставак ванредне сједнице, да су ријешена нека важна питања, али да и даље постоји јаз у многим исплатама.

- Остала су отворена питања јавног превоза који и даље функционише захваљујући доброј вољи и договору који је постигнут са превозницима. Чекају и стипендије, корисници субвенција за боравак дјеце у приватним вртићима, пољопривредници те друга питања која може да ријеши само ребаланс - рекао је Станивуковић.

Додао је да ће наставити да разговара са свим одборницима како би што прије били ријешени проблеми и питања која су од важности за Бањалуку.

- Пуштено је  50 одсто заосталих средстава за туђу његу и помоћ за новембар родитељима и старатељима дјеце са потешкоћама у развоју - рекао је Станивуковић и додао да се то, иначе, исплаћује до 15. децембра, али су имали потешкоћа, због чега све касни.

Станивуковић се извинио родитељима и свима  који су чекали до сада.

Боравак у великом броју приватних вртића у Бањалуци поново је поскупио ове године, што је наљутило родитеље, који кажу да им се више и не исплати радити, јер за двоје дјеце морају да плате више од 600 КМ.

Мајка малишана који иду у један приватни вртић, а која је жељела да остане анонимна, рекла је да је већина власника приватних вртића обавијестила родитеље да ће поново повећати цијену.

- Градску власт баш брига шта се дешава, као и до сада. Нико ни ријечи у корист родитеља да каже. Наравно, заокупљени су циркусом у који је доведен највећи град у Српској. Гледају свој интерес и својих најближих. Њихови клинци нису сигурно на оној листи од 2.000 дјеце која чекају мјесто у јавним вртићима - рекла је ова изреволтирана мајка.

Она је истакла да градске субвенције родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће нису исплаћене већ два мјесеца.

- Ево пролази и трећи мјесец, а субвенција ни на видику. Међутим, чим је повећан минималац, родитељи су одмах осјетили нови удар по џепу - казала је.

На овај проблем прије неколико дана осврнуо се и предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић истичући да први човјек града мора хитно да реагује и забрани нова поскупљења боравка дјеце у приватним вртићима у Бањалуци.

- Град суфинансира родитеље чија дјеца иду у приватне вртиће, међутим, то више није довољно, јер су вртићи знатно поскупјели. Бројни родитељи су с нама контактирали и забринути су да више неће моћи плаћати за дјецу вртиће, што је велики проблем - истакао је Босанчић.

Према његовим ријечима, недопустиво је да више од 1.000 дјеце не може да добије мјесто у градским вртићима, због чега родитељи морају да их уписују у приватне.

Саша Лазић

Одборник у Скупштини града Саша Лазић на друштвеној мрежи “Фејсбук” статусом је подржао родитеље те предложио да се свима чија дјеца иду у вртић изједначе давања из градског буџета.

- Ствари још функционишу тако да су родитељи чија дјеца похађају државни вртић у дебело повлашћеном положају. Рефлексија је то, свакако, на опште стање у друштву, или конкретно у Бањалуци, а то је да се услови рада у јавном и реалном сектору не могу поредити - написао је Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана