Врбас загађен, али ипак чистији од Босне, Дрине и Саве

Александра Тодоровић
Врбас загађен, али ипак чистији од Босне, Дрине и Саве

БАЊАЛУА - Ријека Врбас трпи загађења из комуналног и јавног сектора, али су и отпадне воде из фабрика и несавјесно понашање појединаца узроци зашто Врбас више није зелен и чист. Трајно рјешење за очување чисте ријеке је адекватан третман отпадних вода прије испуштања у Врбас.

 

Казали су ово за “Глас Српске” из Одјељења за инспекцијске послове и додали да сви који нису прикључени на јавну канализациону мрежу, дужни су да посједују адекватне септичке јаме.

- Правна лица која се баве дјелатностима којима се у поступку производње испуштају технолошке отпадне воде, обавезна су да посједују водоправна акта којима је, зависно од врсте бранше, прописан начин третирања и збрињавања отпадних вода - истакли су из Одјељења.

Појаснили су да је органско оптерећење најчешћи узрок загађења, а то су углавном грађани који имају непотпун третман отпадних вода из стамбених објеката, али и непостојање пречистача на канализационим системима прије испуштања у Врбас.

- Грађани могу допринијети смањењу загађености површинских вода на начин да имају одговарајуће септичке јаме, које требају редовно да празне код овлашћене организације- казали су из Одјељења.

Апелују на суграђане да не одлажу комуналне и друге врсте отпада у корито или у близину корита ријеке Врбас као и других водотокова.

- Неодговорни појединци могу изазвати велику опасност уколико у систем јавне канализације одлажу опасне течне материје - навели су из Одјељења.

Из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета казали су за “Глас Српске” да је за заштиту од загађења воде у изградњи и одржавању система за пречишћавање отпадних вода, али свакако и у одговорнијем коришћењу воде.

 - Свједоци смо неколико дивљих депонија уз ријеке и пољске путеве. То су мале локације, али су извори загађења и зараза. Ријеци се мора дати простор и квалитетан третман. Седимент није главни проблем код поплава како се то представља и чиме се оправдава његова експлоатација - појаснили су из овог Друштва.

Додали су да приобална зона ријеке и сви елементи ријечног тока морају бити заступљени да би се живот у ријеци и квалитет воде са њим паралелно могли одржати.

 - Ипак имамо ту срећу да су обале Врбаса много чистије од Босне, Дрине, Саве и осталих ријека - закључили су из Друштва.

Вода друге класе

Јавна установа “Воде Српске” врши мониторинг ријеке Врбас у складу са Законом о водама. Према налазима из 2020. године Врбас на потезу од водозахвата до Делибашиног села спада у другу категорију на основу члана 26. Уредбе о класификацији вода и категоризацији водотока.

- Према овом члану закона наведено је да се воде друге класе, послије одређеног третмана, могу користити за пиће, а воде се у природном стању могу користити за купање, за спортове на води, за раст и развој ципринидних врста риба. За мање водотокове који се уливају у ријеку Врбас, Јавна установа врши мониторинг - појаснили су из Одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана