“Врбас рафтинг” клуб вапи за новим радницима: Рафтера на претек, водича ни за лијека

Катарина Шапоња
“Врбас рафтинг” клуб вапи за новим радницима: Рафтера на претек, водича ни за лијека

Рафтинг спада међу најпопуларније атракције Бањалуке, а то потврђује и број посјетилаца који из године у годину у крајишку љепотицу долазе искључиво да би уживали на ријеци, а да би свима њима изашли у сусрет, “Врбас рафтинг” клубу потребни су нови рафтинг водичи.

Ова врста рекреације, али и спорта, прије свега, је замишљена као добар провод на ријеци, јер чини спој љепоте, адреналина, авантуре, атракције, одмора, забаве и задовољства, а у прилог иде и то што за њега није потребно искуство.

Међутим, да би у сљедећу сезону ушли још спремнији, у “Врбас рафтингу” истичу да су им неопходни људи које би бесплатно обучили за рафтинг водиче.

- Сви заинтересовани могу нам се обратити за обуку, да бисмо успјешно дочекали идућу годину. Најпожељније је да то буду млади између 18 и 35 година, који немају стално запослење, јер бисмо их ми пријавили и пружили им редовна и добра примања. Није довољно само имати посла, неопходни су радници које смијемо пустити на воду - појаснио је директор “Врбас рафтинга” Алмир Џелић. 

Како наводи, ове године су се сналазили на све могуће начине, мијењали се, помагали једни другима и успјели су привести сезону крају.

- Имали смо већу посјећеност због топлог времена, нарочито у јулу и августу. Још имамо резервације и, колико видим, људи не одустају - рекао је Џелић и додао да сезона рафтинга отприлике траје од 1. маја па до почетка септембра.

Према његовим ријечима “Врбас рафтинг” клуб је углавном базиран на иностране туристе, а долазе им рафтери из цијелог свијета.

- Сви који дођу одлазе са добрим утисцима, јер имамо невјероватно лијепу природу и чаробан Врбас. Све је по њиховој мјери - истакао је он.

Када је ријеч о падовима и повредама, Џелић наводи да се и то дешава. 

- Понекад се деси да неко испадне из чамца, али сви гости имају неопходну опрему попут кацига и прслука. Такође прије сваког поласка рафтере припремимо за потенцијалне проблеме - рекао је Џелић и додао да Врбас није опасна ријека, поготово када је низак водостај.

Цијена вожње, како каже, зависи од дужине туре, а креће се од 30 до 40 евра по особи.

- Спуст траје између два и по и три и по сата, зависно од водостаја и пауза. У цијену је укључена и опрема за рафтинг, неопренско одијело, прслук за одржавање на води, кацига, весла и обућа - истакао је он.

Додаје да је многима рафтинг интересантан спорт, јер је добар тренинг, а уједно могу да уживају у лијепој природи.

ПРОМОЦИЈА

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Младен Шукало раније је казао да се рафтинг као активност и спорт у Бањалуци почео развијати од 2005. године. 

Подсјетио је и да је град ове године био домаћин Свјетског првенства у рафтингу, као и 2009. и 2022. године.

- Континуитет такмичења се наставља, а ти спортски догађаји су добра прилика за промоцију наших дестинација - рекао је Шукало. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана