Врбања: Отворена стоматолошка амбуланта у ОШ "Станко Ракита"

J.Са.
Врбања: Отворена стоматолошка амбуланта у ОШ "Станко Ракита"

БАЊАЛУКА - Љепши осмијех и здравије зубиће од данас ће имати малишани Основне школе (ОШ) "Станко Ракита" који су добили стоматолошку амбуланту.

Докторица Јелена Клепић рекла је да је ово десета школска амбуланта на подручју града.

- Школским стоматолошким амбулантама припада 33.000 дјеце, а у овој амбуланти моћи ће да се лијече дјеца из мјесних заједница Врбања, Зелени вир, Чесма и Ада - рекла је Клепићева.

Како каже, радно вријеме амбуланте биће од 7.30 до 14.30 понедјељком и уторком, док ће сриједом радно вријеме бити од 12.30 до 19.30 за одрасле пацијенте.

- Циљ отварања школских стоматолошких амбуланти је едукација о правилном одржавању зуба и хигијене усне дупље - појаснила је Клепићева.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић додала је да је на иницијативу МЗ Врбања амбуланта отворена јер је указана потреба за истом.

- Дом здравља Бањалука покушава на све начине да грађанима обезбиједи примарну здравствену заштиту и да им све буде доступно - навела је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, осим што раде на проширењу школских стоматолошких амбуланти, раде и на проширењу лабораторијских амбуланти.

- У овој амбуланти ће гравитирати око 1.200 дјеце која живе на наведеним МЗ али сва друга дјеца до 18 година - додала је она.

Захвалност на новој школској амбуланти исказао је и директор ОШ "Станко Ракита" Дарко Бранковић.

- Драго ми је што ће наши ученици имати сада све у близини школе у мјеста у којем живе. Данас нас то чини снажнијима и задовољнијима- рекао је Бранковић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да је велика част бити дио отварања модерно опремљене школске стоматолошке амбуланте, те је додао да је Град много тога урадио за ову школу и насеље у претходне двије године.

-Урадили смо обиман дио посла који је био потребан овом насељу. Подсјећам вас да је Град уложио стотину хиљада КМ у протекле двије године у ову школу гдје се сада налазимо, како би објекат имао изолацију и столарију. Успјели смо да обезбиједимо неопходна средства, иако је то било изузетно изазовно. Када причамо о овој стоматолошкој амбуланти, уложили смо око 30 хиљада КМ, на молбу нашег Дома здравља, са чијим руководством имамо одличну сарадњу, те смо недавно заједно отворили потпуно нову амбуланту у насељу Драгочај – поручио је градоначелник.

Додао је и то да је више од пола милиона КМ уложено у вртић који је такође изграђен у Врбањи.

-Поред тога, радили смо и јавну расвјету, легализовали куће и још много тога, дакле, ријеч је о изузетно обимном послу. Сада смо отворили и ову амбуланту,  на задовољство свих, како дјеце тако и родитеља. Наставићемо посвећено да радимо – додао је градоначелник Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић такође је изразио велико задовољство  што је школа добила амбуланту, али и захвалност Дому здравља Бањалука, као и директорици Тодоровић и директору Бранковићу који је уступио простор да се пројекат реализује. 

- Ово је школа у којој сам завршио своје основно образовање, тако да сам због дјеце која данас сједе овдје у ђачким клупама, захвалан свим донаторима - рекао је Нинковић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић честитао је Дому здравља Бањалука и локалној заједници који су покренули иницијативу за отварање амбуланте.

- Идеја о школским амбулантама је кренула је прије шест  - рекао је Шеранић додајући да Дом здравља Бањалука представља одличан модел развоја школске стоматологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана