Милешевић: Вратити спомен-плочу Николи Кољевићу на кућу Милановића у Бањалуци

Срна
Foto: Град Бањалука

БАЊАЛУКА- Директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Јасна Милешевић сматра да је неопходно да се на зид обновљене куће Милановића врати спомен-плочу првом потпредсједнику Републике Српске Николи Кољевићу.

Милешевићева је навела да је плоча скинута приликом реконструкције и да је, по сазнањима Завода, сачувана у депоу Градске управе Бањалука.

Она је истакла да је постављање спомен-плоче на кући у којој је рођена позната личност легитимна пракса, каква се примењује свугдје у свијету.

"Како је Кољевић, поред свог политичког ангажмана, оставио значајан траг и у културном и научном животу Југославије током друге половине 20. вијека сматрам да је постављање плоче оправдано", рекла је Милешевићева Срни.

Она је навела да је опште позната чињеница да је Никола Кољевић рођен у тој кући, у угледној породици, чији су чланови били истакнуте личности друштвеног и привредног живота.

"Његова породица је имала трговинску радњу у локалу у приземљу. Такође, ту су налазили биоскоп `Едисон` и први телеграф у Бањалуци, тако да би било лијепо и таквом плочом обиљежити зграду", сматра Милешевићева.

Када је ријеч о самој реконструкцији и поштовању струке у смислу конзервације и рестаурације куће Милановића, Милешевићева је рекла да су сви захтјеви Завода испоштовани.

"Извођач радова се држао прописаних мјера, те користио најквалитетније материјале, сходно пројектној документацији. Исто се може и погледати на фотографијама прије и послије самог објекта. Дозвољене су неке минималне измјене како би се простор прилагодио намјени и `живио` у културном смислу", појаснила је Милешевићева.

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" прошле седмице је саопштила да је са невјерицом примила информацију да је са зида обновљене куће Милановића у Бањалуци уклоњена спомен-плоча првом потпредсједнику Републике Српске Николи Кољевићу и затражила да се врати на пређашње мјесто, а починиоци овог чина хитно пронађу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана