Свечана академија поводом јубилеја: Три деценије магије "Врапчића" (ФОТО, ВИДЕО)

Јасмина Салопек
Три деценије магије "Врапчића"
Foto: Дражан Поздеровић | Три деценије магије "Врапчића"

БАЊАЛУКА – Рад Дјечијег хора „Врапчићи“ током протекле три деценије обиљежиле су стотине концерата у Републици Српској, али и земљама региона и Европе. „Врапчићи“ су отпјевали око 80 пјесама у различитим аранжманима и музичким стиловима уз које су  одрастали бројни малишани.

Наглашено је то на свечаној Академији која је поводом јубилеја „Врапчића“ одржана у Бањалуци, а на којој су учествовали и садашњи састав, али и некадашњи чланови више генерација овог хора, познатог и препознатог и ван Републике Српске.

Око 80 одсто дјеце која су била дио ове приче уписало је музичку школу, а неки од њих постали су познати музичари и умјетници. Диригент хора Бранислав  Бане Ђаковић, присјетио се неких од најзначајнијих догађаја хора.

– Остали су запажени наши концерти у Сава центру, Београдској Арени, на тргу у Новом Саду гдје нас је гледало и слушало више од 20 хиљада људи, али и наступи у Грчкој, Њемачкој и другим европским земљама - рекао је Ђаковић.

Према његовим ријечима, кроз хор је прошло 2.150 дјеце, а сво вријеме промовишу само дјечију музику и стваралаштво.

-Обиљежавамо велики јубилеј и желим да се захвалим свим композиторима који су све вријеме радили са нама и били уз нас - навео је Ђаковић и додао да посебно захваљује Министарству просвјете и културе које је увијек подржавало њихове пројекте.

-Захваљујемо се и предсједнику Републике Српске Милораду Додику, српском члану Предсједништва бИХ Жељки Цвијановић, граду Бањалука. Вечерас ћемо направити један колаж старих пјесама - навео је Ђаковић.Свечана Академија поводом великог јубилеја „Врапчића“ почела је пјесмом „Исидора“, а провукле су се и пјесме „Тике, тике, тачке“, те „12 година“.

Ђаковић је посебну захвалност исказао и медијским кућама које годинама прате њихов рад, а међу њима су „Глас Српске“, АТВ и РТРС, али и Дјечијем позоришту Репулике Српске, бањалучкој „Гимназији“, Основној школи “Јован Цвијић” и многим другим. Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је дугогодишње постојање овог дјечијег хора значајно за читаву Републику Српску, јер је познато да су Врапчићи веома цијењени гдје год да се појаве.

-Захваљујем се свима који раде са најмлађом дјечицом овог дивног хора који свој раскошни таленат изграђују управо кроз хорско пјевање и музику - рекла је Стојичићева.

Како је навела, Министарство већ дужи низ година подржава овај хора, али и сваки други вид музичке умјетности, која обогаћује све узрасте.

Савјетница градоначелника Бањалуке Милада Шукало нагласила је да су Врапчићи један култни бренд града и имају пуну подршку, не само за своје активности већ и за све идеје кроз које подржавају и промовишу Бањалуку.

„Врапчићи“ ће 27. децембра имати велики рођендански концерт у спортској дворани “Борик” у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана