Враћају осмијех на лице свим генерацијама

Александар Стојановић
Враћају осмијех на лице свим генерацијама

БАЊАЛУКА - Студенти студијског програма стоматологија на Медицинском факултету у Бањалуци више од три деценије у склопу вјежби спроводе програм бесплатних стоматолошких услуга, а недавно су покренули “Фејсбук” и “Инстаграм” странице под називом “Сту_дент” како би за њихов рад чуло што више заинтересованих.

Студенти веома успјешно пружају пацијентима све услуге, од прегледа, лијечења каријесом захваћених зуба, уклањања каменца и меких наслага до фиксне и мобиле протетике, те вађења зуба.

Студенткиња пете године Медицинског факултета и једна од практиканткиња на овом програму Николина Спасојевић истиче да се све услуге обављају у новоопремљеним просторијама факултета у “Кампусу”, гдје су им на располагању двије сале са стоматолошким столицама и пратећом опремом потребном за рад.

- Вјежбе које укључују рад са пацијентима почињу на трећој години када студенти већ стекну предзнање и успјешно прођу обуку на фантому. Углавном се ради о групама, најчешће од пет до десет студената, а сваки стручни предмет у којем имамо вјежбе прате наши асистенти, професори и специјализанти Денталне клинике - казала је Спасојевићева.

Овакав вид праксе студенти спроводе већ 30 година, али и због скептицизма пацијената и слабе медијске видљивости одзив је био нешто слабији, али појављивањем на интернету посљедњих година ситуација се побољшава.

- Странице на “Фејсбуку” и “Инстаграму” под називом “Сту_дент” помогле су да се о нама прочује, олакшало нам је комуникацију са пацијентима и њихов број у посљедње вријеме расте. Свакодневно објављујемо различите садржаје везане за наш рад и саму оралну хигијену са циљем подизања свијести о оралном здрављу - рекла је Спасојевићева.

Међу њиховим пацијентима има особа свих узраста, а, како кажу студенти, највећи успјех су им задовољни корисници услуга.

- Наши пацијенти су од најмлађих којима је изникао први зубић, до старијих генерација којима најчешће враћамо осмијех на лице захваљујући протетским надокнадама. У сваком случају, све што је потребно за здрав и лијеп осмијех је да одвојите мало времена за дружење са нама - закључила је Спасојевићева.

 

Практична знања

Новоопремљене ординације у склопу програма, већи број часова практичне наставе и програм пружања бесплатних услуга показују су да се на Медицинском факултету школују најбољи стоматолози.

- Добро поткована теорија захтијева још бољу праксу. Оваква врста праксе ми много значи као будућем стоматологу, а вјерујем да се и колеге слажу са мном - рекла је студенткиња пете године стоматологије Николина Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана