Возачи положили тест хуманости

 Јана Кезић, Јована Ивановић
Возачи положили тест хуманости

БАЊАЛУКА - Возачи који паркирају своје возило на неко од десет “хуманих паркинг мјеста” означених срцем, директно помажу суграђанима којима је помоћ најпотребнија, а до сада је на овај начин прикупљено више од 20.000 марака.

Ову информацију за “Глас Српске” потврдили су у Градској управи, гдје су истакли да је током ове године, закључно са 17. новембром, од “хуманих паркинг мјеста” прикупљено 12.876 КМ.

Међу онима који паркирају свој аутомобил на “хуманом паркингу”, када год за то имају прилику, је и Тамара Ћосић која истиче да наше мало некоме значи много.

- Увијек прво провјерим да ли је слободан “хумани паркинг” и ако није паркирам возило на неком другом мјесту. Радије бирам срцем означена мјеста, јер на овај начин чиним добро дјело које можда за некога представља спас - истакла је Тамара Ћосић.

Паркирањем на “хуманом паркингу”, додала је она, возачи ће свој новац, који би свакако потрошили, усмјерити ка онима којима је то најпотребније.

- Зато бих свима препоручила да паркирају аутомобиле баш на ова мјеста чак и онда када им више одговара да свог четвороточкаша оставе на неком другом ближем паркингу. Мало ће прошетати градом, а њихова марка ће отићи у праве руке - истакла је Тамара Ћосић.

Град на Врбасу је хумане паркинге добио лани у мају, док су критеријуми за расподјелу новца прикупљеног кроз наплату паркирања на “хуманим паркинзима” утврђени почетком ове године.

- Критеријуми који се примјењују за додјелу средстава физичким лицима је социјални статус и степен угрожености, тежина и сложеност обољења, затим бројност чланова породице, код вишечланих породица, као и покретање или учешће у ширим друштвеним акцијама помоћи или подршке лицима, као и потреба за ургентним дјеловањем - казали су у Градској управи. Додали су да се новац користи и за додјелу средстава правним лицима. Критеријуми у том случају се гледају према врсти бројности групе коју удружење заступа, досадашњим ангажманима и резултати у раду, реализацији хуманитарног пројекта или акције од ширег друштвеног значаја, те ургентност у пружању помоћ.

Раније је саопштено да је новац, прикупљен првог мјесеца од “хуманог паркинга”, дониран породици Тубоњић из мјесне заједнице Кола, чија кћерка Милица болује од церебралне парализе и још једног непознатог синдрома. У Градској управи су истакли да су након тога средства донирана и породици Савић, док ће остатак прикупљеног новца ускоро бити распоређен.

“Хумана паркинг мјеста” могу се платити слањем СМС поруке на број: 083 51 24 (једна КМ за један час паркирања). Ова посебно означена паркинг мјеста налазе се на локацијама испред Градске управе, на паркингу “Краша”, код зграде РТРС-а, код Градског стадиона, те на паркингу преко пута Академије наука и умјетности Републике Српске.

Приход од паркирања

У Градској управи су казали да је Одсјек за контролу паркинга у 2021. години од наплате паркирања остварио приход од око 4,3 милиона марака.

- Током ове године, закључно са 17. новембром, остварен је приход од око 3,892 милиона марака - казали су за “Глас” у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана