Возачи додају гас и децибеле

Невена Бунић
Возачи додају гас и децибеле

Бањалука - Највећи интензитет буке на подручју града од 79 децибела измјерен је на кружном току гдје се спајају западни транзит, Карађорђева улица и Булевар цара Душана, а разлог за то је густ саобраћај.

Тако возачи стискањем папучице гаса додају и број децибела. Ово су потврдили у Институту за заштиту и екологију РС. Истичу да вриједности нивоа буке мјере на пет локација у граду и то на прометним раскрсницама у Росуљама, Борику, Лаушу и Обилићеву, као и на паркингу у центру. 

- Мјерења кажу да је у току дана на кружном току код бившег "Енергомонта" на Лаушу забиљежено 79, 78,5 и 77,9 децибела дневно, односно 71 и 71,9 децибела ноћу. Примјера ради, граничне вриједности за овакве локације су 60 децибела дању и 50 децибела ноћу - рекао је в.д. директора Института за заштиту и екологију РС Предраг Илић.

Додаје да су краткотрајна одступања забиљежена и на преосталим локацијама.

- Послије Лауша, најзвучније је било у Обилићеву, па центру, Росуљама и на крају у Борику. Нормално је да и на другим локацијама са фреквентним саобраћајем долази до повременог повећања вриједности. Ниво буке на мјерним локацијама везује се за трговачка, пословна, стамбена подручја и мјеста уз саобраћајне коридоре и складишта без тешког транспорта - казао је Илић.

У Одјељењу за комуналне, стамбене послове и послове саобраћаја кажу да због буке грађани немају разлога за бригу.

- Постоје већа или мања одступања у јачини буке, у зависности од тога да ли се мјери дневна или ноћна бука и у зависности од локације. Будући да се ради о граду који има дневне и ноћне активности, има благог повећања, али није ријеч о вриједностима које значајније утичу на људе - навели су у овом одјељењу.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш Небојша Матић каже да је бучно на овој локацији, али да грађани имају и већих проблема.

- У јутарњим часовима је најгоре. Када пролазим овуда, стварно је много да се чују само аутомобили. На кружном току често пролазе и разне машине и камиони, који су поприлично гласни - објаснио је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана