Воду увело 800 домаћинстава

Јасмина Перишић
Воду увело 800 домаћинстава

Бањалука - На водоводну мрежу у протеклој години прикључило се 800 домаћинстава.

Највише прикључака било је у приградским насељима Драгочај, Пријечани, Куљани, Рамићи, Шарговац и Дебељаци.

У предузећу "Водовод" истичу да су у сарадњи са градом у протеклих неколико година изградили примарну и секундарну мрежу, као и резервоаре у насељима и мјестима која нису имала приступ водоводној мрежи.

- Овим смо омогућили услове за индивидуално прикључивање  грађана на градску мрежу. Задовољни смо одзивом грађана који су поднијели захтјев за израду прикључка. У прошлој години само у насељу Дебељаци поднесено је 117 захтјева за израду прикључка, од чега је израђено 79 прикључака, а 38 захтјева је у фази рјешавања - рекли су у "Водоводу".

Додају да није било попуста на цијену прикључка те да она и даље износи од 600 до 800 КМ.

- Ми смо у овом случају омогућили плаћање прикључка у шест рата. Напомињемо да након уплаћене прве рате екипе службе одржавања излазе на терен и изводе прикључак - казали су у "Водоводу".

Предсједник Савјета мјесне заједнице Драгочај Момчило Гњатовић каже да у насељу има око 300 домаћинстава која треба да се прикључе на нови водовод и легализују своју потрошњу.

- Ради се углавном о новоизграђеним кућама и домаћинствима која до сада нису плаћала воду коју су трошила. Сада им је пао камен са срца јер не морају да размишљају да ли ће бити искључени, напокон врше легализацију прикључака, јер је било доста нерегистрованих потрошача - рекао је Гњатовић.

Мјештанка насеља Дебељаци Санела Гојић, с друге стране, није задовољна начином на који се врши легализација потрошача у овом насељу.

- Мене ће прикључак коштати 770 КМ, а додатних 650 морам платити излијевање шахта, као и мајстора, што ће коштати више од 1.500 КМ. Мјештани мог насеља су до сада били прикључени на различите јавне чесме, с тим да појединци нису никако плаћали воду, док су се неки сами прикључивали, плаћали радове, копали шахтове и плаћали воду. Сада све морамо изнова, и то без икаквог попуста - казала је Гојићева.*

Искључења

У "Водоводу" су рекли да су од јуна протекле године појачали искључење воде неплатишама.

- Према нашем искуству, када интензивније искључујемо дужнике са мреже, забиљежимо повећан број потрошача који измирују своја дуговања - казали су у "Водоводу".

Додали су да су укупна потраживања "Водовода" на крају новембра износила 7,1 милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана