Воду са Црног врела добиће 750 домаћинстава

Илијана Божић
Воду са Црног врела добиће 750 домаћинстава

Бањалука - Изградња велике мреже водовода у оквиру пројекта "Вода I" којим је предвиђено да се постави 56 километара нове мреже на сеоском и приградском подручју, почела је у петак у насељу Чокорска поља, а овим пројектом требало би да воду добије 750 домаћинстава.

Рекао је ово у петак градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао почетку радова.

- Почињемо сљедећу фазу пројекта "Црно врело", те настављамо изградњу водоводних кракова и цјевоводне мреже од Звијезде преко Јовића и Чокора до резервоара Караула. Такође, планирана је изградња новог резервоара Клупе, преко којег ће се мрежа наставити до Бузаџија и Горње Пискавице - рекао је Радојичић и додао да је циљ да вода стигне до што више домаћинстава.

Нагласио је да је ријеч о веома дугој траси, те да се ради о пројекту који је финансиран из средстава Европске банке за обнову и развој.

- Пројекат "Вода I" подразумијева изградњу "Црног врела" у два правца. Један је према Горњој Пискавици са завршетком до Бузаџија, а други је Радосавска-Славићка - рекао је Радојичић.

Он је истакао да ће се оба пројекта тицати најмање 750 домаћинстава, те да је вриједност радова око 2,5 милиона КМ.

- Ради се о великој километражи водовода и једном резервоару. Радове ће изводити фирма "Хидрокоп", а надамо се да ће идуће године на прољеће становници овдје имати стабилно снабдијевање водом - рекао је Радојичић и нагласио да у овим насељима постоји много проблема.

Како је рекао, поједини мјештани немају воду уопште, а неки се сналазе повремено из локалних извора, те би ово требало да буде стабилно рјешење за снабдијевање водом више мјесних заједница.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горња Пискавица Горан Кнежевић истакао је да је веома радостан због почетка изградње велике водоводне мреже у овом насељу.

- Мјештани су веома задовољни и захвални градоначелнику и начелнику Одјељења за комуналне послове Петру Билчару. Важно је нагласити да су мјештани имали разумијевања и да су вјеровали да ће ово бити урађено. Очекујемо завршетак у наредних годину или двије - рекао је Кнежевић.

Град ће у идућих годину дана уложити 7,8 милиона КМ у реализацију пројекта "Вода I". По реализацији ове фазе, услиједиће још два одвојена пројекта, с циљем да се до краја 2021. године омогући стабилно водоснабдијевање за 95 одсто становништва на цјелокупном подручју града.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана