Воду добија 2.500 домаћинстава

Александар Стојановић
Воду добија 2.500 домаћинстава

БАЊАЛУКА - Изградња водоводне мреже у сеоским и вишим предјелима градских и приградских насеља требало би да почне до краја године, у оквиру пројекта “Вода 3”, а цјелокупан посао, вриједности 7,8 милиона КМ, биће финансиран из грант средстава Европске уније.

Рекао је ово за “Глас Српске” начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар и додао да ће бити изграђено око 60 километара мреже и обезбијеђено уредно водоснабдијевање за око 2.500 домаћинстава.

-  Пројекат “Вода 3” биће реализован у насељима гдје постоје вишегодишњи хронични проблеми са притиском и недостатком воде. Између осталих, планирана је изградња резервоара на Старчевици која ће водом снабдијевати више предјеле овог насеља, Понир, Аду, Дебељаке и Поток - додао је Билчар.

Мјештани Славићке, Рацуна и Леденица први пут ће бити повезани на градску водоводну мрежу, а за изградњу мреже дуге 22 километра биће издвојено 2,2 милиона КМ.

- Славићка ће бити повезана на “Црно врело”, односно подсистем “Звијезда”, док ће Леденице и Рацуне добити нови систем. Њима је годинама обећавана изградња водоводне мреже, али послови нису реализовани и становници су већ постали скептични. Пројекат већ имамо и почетак тог посла очекује се крајем године. У та три насеља воду ће добити око 430 домаћинстава - истакао је Билчар.

Поред ових насеља, вода ће стићи и у Кадину воду, Горње Лусиће, Павиће, Шипке, Цвијетиће и Вилусе преко система “Бањица”.

- Такође, биће реконструисан систем Граб, а преко подсистема “Туњице 2” боље водоснабдијевање имаће насеља Драгочај и Шарговац, Лауш, Дракулић, Пријечани и Залужани - нагласио је Билчар.

Иако је ријеч о ријетко насељеним подручјима, Билчар каже да је жеља Градске управе да вода буде доступна свим грађанима на подручју града.

- Ово је сигурно један од највећих пројеката који проводи ова администрација којим рјешавамо вишедеценијски проблем - закључио је Билчар.

Стабилно снабдијевање

Сложен пројекат водоснабдијевања подијељен је у три фазе “Вода 1, 2 и 3”, а укупна вриједност је 25 милиона КМ, од чега се већи дио односи на кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој и осам милиона КМ донације од Европске уније.

- Завршетком ових пројеката, 95 одсто становништва имаће стабилно водоснабдијевање - истакли су из Одјељења за комуналне послове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана