"Водовод" тражи враћање накнаде за мјерно мјесто

Јана Кезић
"Водовод" тражи враћање накнаде за мјерно мјесто

БАЊАЛУКА - Предузеће "Водовод" упутиће захтјев Скупштини града да на сљедећој редовној сједници размотри враћање накнаде за мјерно мјесто коју је Уставни суд Републике Српске укинуо у фебруару ове године.

Потврдио је то директор "Водовода" Предраг Дудуковић те истакао да је ријеч о фиксној накнади која ће се, у зависности од тога да ли је ријеч о домаћинствима или привредним субјектима, кретати од 1,20 до 2,50 КМ мјесечно. 

Појаснио је да би се приједлог одлуке могао наћи на дневном реду једне од наредних редовних сједница Скупштине града.


"Није ријеч о поскупљењу воде, јер цијена кубика воде остаје иста. Дакле, не тражимо додатно поскупљење, нити нам треба, само желимо да вратимо накнаду за мјерно мјесто, а на одборницима је да ли ће усвојити" рекао је Дудуковић и додао да ће домаћинства годишње ову накнаду плаћати око 15 КМ.

Нагласио је да ће, уколико градски парламент усвоји овај приједлог, то бити најмања накнада за мјерно мјесто у читавој Републици Српској.

"Остала предузећа која се баве истом дјелатношћу ове накнаде наплаћују и до четири КМ. У Прњавору та накнада износи 3,50 КМ, док је у Градишци била 2,50, али је тамошња Скупштина изгласала повећање на три КМ" каже Дудуковић. 

Како је рекао, због тога су одлучили да не траже више од онога што су имали прије одлуке Уставног суда. 

"У Бањалуци има око 55.000 мјерних мјеста. На мјесечном нивоу имали смо приходе од ове накнаде у износу од око 100.000 КМ, а на годишњем нивоу више од милион КМ" истакао је Дудуковић.

Додао је да је овом одлуком Уставног суда оштећен само бањалучки "Водовод", јер она није генерална, него се односи на конкретан случај.

"Остала предузећа уредно наплаћују ову накнаду, а ми смо у неповољнијем положају у односу на њих"нагласио је Дудуковић.

Подсјећамо, мјесечна накнада за мјерно мјесто коју је бањалучки "Водовод" наплаћивао грађанима од 2019. године, одлуком Уставног суда Републике Српске проглашена је неуставном у фебруару ове године, те грађани који користе услуге овог предузећа више нису били у обавези да плаћају ову накнаду.

Одборник ПДПа у Скупштини града Милко Грмуша, који је поднио иницијативу Уставном суду Републике Српске да буде укинута ова накнада, казао је раније да је ова накнада нелогична, неуставна и незаконита.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

Предраг Дудуковић је истакао да је "Водовод" током ове године имао више од два милиона КМ инвестиција. 

"Када је дошло до повећања трошкова и укидања накнаде за мјерно мјесто, кружиле су приче да нећемо моћи исплаћивати плате и доприносе, те да ћемо бити у проблему са, генерално, свим плаћањима, али смо све успјели и нисмо имали заостатака"рекао је Дудуковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана