Водовод има најредовније платише

Данијела Стоканић
Водовод има најредовније платише

Бањалука - Већина грађана Бањалуке уредно измирује рачине за комуналне услуге, што потврђује податак да је наплативост дугова према "Водоводу" 92 одсто, док се у "Топлани" тај проценат креће око 85 одсто.

Из предузећа "Водовод" истичу да је лани тај проценат износио 89 одсто.

- Потрошачи из категорије широке потрошње, односно заједнице етажних власника и кућни савјети, најредовније измирују своје рачуне - рекла је портпарол "Водовода" Бранка Ристић.

Из овог предузећа су упутили апел потрошачима да редовно измирују рачуне за утрошену воду, јер се једино на тај начин обезбјеђују средства за уредно, континуирано и квалитетно снабдијевање водом.

Портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић истакла је да се ово предузеће може похвалити степеном наплате својих услуга.

- Константна наплативост у посљедњих неколико година је 85 одсто, што је доста високо за једно комунално предузећа - рекла је Мијатовићева и додала да, уколико се топлотна енергија испоручује 100 одсто, нормално је да и наплативост буде толика.

Према њеним ријечима, запослени у "Топлани" се труде да својим потрошачима, који имају стара дуговања, омогуће потписивање уговора о репрограму, да би им олакшали исплаћивање старих дуговања.

Из "Електрокрајине" истичу да на подручју радне јединице "Електродистрибуција" Бањалука биљеже повећање нивоа наплате електричне енергије.

- Само за девет мјесеци 2014. године наплата је износила 104,5 одсто, која, поред наплате текуће потрошње, укључује и реализацију по раније склопљеним репрограмима - рекао је портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов.

Једино у градском комуналом предузећу "Чистоћа" истичу да нису задовољни наплатом рачуна, што се тиче физичких лица, јер она не износи ни 40 одсто.

- Потраживања од грађана се из дана у дан мијењају, али наплата дефинитивно не може бити лошија - рекао је директор овог предузећа Александар Бајић.

Анализа већине потрошачких удружења је да су пензионери најредовније платише.

- Код пензионера се зна - прво рачуни, а за живот шта остане. Немам пара за бацање на тужбе за неплаћене комуналне услуге нити ми то у позним годинама треба - казао је пензионер Раде Пејаковић.

Потрошач

Ранка Петровић из насеља Кочићев вијенац је рекла да, чим прими плату, измирује рачуне за струју, воду, телефон, комуналне услуге.

- Волим да платим све што ме сљедује онима који уредно пружају своје услуге. Кад се рачуни нагомилају, све је теже изаћи из дугова - казала је Петровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана