Водовод и Чистоћа у минусу 519.282 КМ

Весна Поповић
Водовод и Чистоћа у минусу 519.282 КМ

Бањалука - Благајна градских предузећа "Чистоћа" и "Водовод" у првих девет мјесеци у минусу је 519.282 КМ.

Директор "Чистоће" Александар Бајић је рекао да је ово комунално предузеће у првих девет мјесеци пословало са губитком од 317.278 КМ. Навео је да су расходи "Чистоће" били 7,11 милиона КМ, а приходи 6,79 милиона КМ.

- Разлози за губитак су мање посла, велика потраживања, односно слаба наплативост наших услуга, а као посљедица тога су и високи износи такси за тужбе, те цијена депоновања смећа на депонији у Рамићима. Губитке планирамо да покријемо из унутрашњих резерви, а тражићемо и повећање цијене одвоза смећа, јер ово није економска цијена - објаснио је Бајић.

Нагласио је да "Чистоћи" правна лица дугују 2,4 милиона КМ, предузетници 570.000 КМ и физичка лица 2,7 милиона КМ.

Из "Водовода" поручују да укупан приход у поменутом периоду износи 12,95 милиона, док су расходи износили 13,15 милиона КМ, чиме је остварен минус од 202.004 КМ.

- Разлози за исказани губитак леже у томе што се сусрећемо с проблемима остваривања прихода од продаје и наплате потраживања, са порастом трошкова пословања, отплатом кредита Свјетске банке те са неусклађеном цијеном воде - рекли су у "Водоводу"

Додали су да су с циљем превазилажења губитка усвојили програм мјера.

- Иако је за првих девет мјесеци ове године постигнут негативни пословни резултат од 202.004 КМ, он показује тренд пада када се упореди са периодом од прва три мјесеца ове године, када је губитак износио око милион КМ - прецизирали су у "Водоводу" и додали да очекују да ће до краја ове године остварити позитиван резултат.

Директор ЈК предузећа "Градско гробља" Недељко Милаковић је рекао да су за девет мјесеци остварили позитивни резултат, али да не може да прецизира износ.

- У првих пола године пословали смо позитивно и сигурно ће тако бити и за девет мјесеци. Још нису готови сви обрачуни, јер смо имали трошкове у вези са градњом и опремањем гробних мјеста - објаснио је Милаковић.

Укупни приходи овог предузећа за шест мјесеци износили су 1,07 милиона КМ, а расходи 1,06 милиона КМ, чиме је остварено позитивно пословање у износу од 11.721 КМ.

Сва три комунална предузећа су 2013. годину завршили са губицима. Укупан губитак "Водовода" износио је 1,2 милиона КМ, "Чистоће" 2,4 милиона КМ и "Градског гробља" 144.777 КМ.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана