Вода у Верићима није за пиће у 250 домаћинстава

Весна Поповић
Вода у Верићима није за пиће у 250 домаћинстава

Бањалука - Око 250 домаћинстава у Верићима већ 20 дана воду за пиће купује или точи код мјештана који су прикључени на градски водовод, јер вода за пиће на сеоском водоводу који они користе није хемијски исправна.

Да овај проблем већ неко вријеме траје потврдили су у Градској управи и Центру за развој и унапређење села.

Вршилац дужности начелника Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман рекао је да су инспектори по пријави изашли на терен и покупили узорке воде.

- У сриједу сам добио резултате контроле квалитета која је показала да вода није за пиће и Центар за унапређење и развој села ће морати урадити испирање система - казао је Кецман.

У Центру за село су рекли да је рутинска контрола квалитета воде у Верићима, која се редовно ради на свим водоводима, показала да вода за пиће није хемијски исправна.

- Чекамо упутства инспектора како ћемо даље поступати - речено је у Центру.

Нису могли прецизирати када ће вода за пиће бити исправна.

- Прво иде сам процес испирања, након чега слиједи поновна контрола квалитета воде и то може потрајати дуже, тако да је тешко рећи када ће снабдијевање водом бити нормализовано - навели су у Центру.

Истакли су да су у међувремену мјештани обавијештени да је вода неисправна за пиће.

- Већина мјештана Верића који користе сеоски водовод не желе да се прикључе на градски, јер на сеоском плаћају јефтинију воду - навели су у Центру.

Казали су да су бројни фактори могли утицати на лош квалитет воде.

- Често се зна десити да због киша или ружног времена дође до замућивања воде. Исто тако један од могућих узрока су старе инсталације на појединим дијеловима мреже сеоских водовода који могу утицати на квалитет воде - казали су у Центру.

Предсједник Савјета МЗ Верићи Славиша Вучковац рекао је да је овај проблем годинама присутан, односно да се понавља.

- Мјештани се сналазе, купују флаширану воду или са канистерима иду код мјештана који су прикључени на градски водовод. Дуго је надлежнима требало да реагују. Већ 20 дана имамо тај проблем, а они су тек почетком седмице почели да лијепе обавјештења по мјесној заједници да вода није за пиће. Само 50 одсто Верића има градски водовод, а остали зависе од сеоског. Вјерујем да ће ускоро овај проблем бити ријешен - казао је Вучковац.

Неопходно одржавање

Славиша Вучковац сматра да би надлежне градске институције требало да воде више рачуна о сеоским водоводима.

- Неопходно је адекватно одржавање. Ето, већ шест година безуспјешно покушавамо да укажемо на проблем дотрајалих вентила на којима сваке године исцуре велике количине воде, али нико ништа не ради о том питању - навео је Вучковац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана