Вода стиже у више од 500 домаћинстава Чесме

Александар Стојановић
Вода стиже у више од 500 домаћинстава Чесме

Бањалука - Вода за више од 500 домаћинстава у горњим дијеловима Чесме требала би да стигне до сљедећег љета, након што су јуче почели радови на изградњи водоводног система "Чесма-Крчмарице" вриједног 2,8 милиона КМ.

Према ријечима мјештана, водоводна мрежа дужине око 18 километара, препородиће ово насеље које годинама мучи недостатак воде.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић рекао је да је Чесма просперитетно насеље, у којем се гради велики број кућа и викендица, те да ће водовод повећати потражњу за земљиштем.

- Више око 19 година се боримо за овај пројекат. По завршетку пројекта воду ће добити око 500 стално насељених домаћинстава, а у нашем насељу постоји и велики број викендица. Најчешће потенцијалне купце је одвлачио недостатак воде, а сада ће и тај проблем бити ријешен и мислим да ће ће Чесма израсти у модерно, насељено мјесто – рекао је Маличевић и изразио велику захвалност Градској управи што су након година чекања одлучили да спроведу за мјештане неопходан пројекат.

Мјештатнин Милош Крчић, који живи на највишој коти овог насеља, каже да су коначно досањали дугогодишњи сан.

- Овај водовод ће препородити насеље. Годинама вапимо и сањамо воду и сада ћемо је напокон добити. Вода је основна животна потреба и сигуран сам да ће млади сада остајати на својим огњиштима – рекао је Крчић.

Градоначелник Игор Радојичић који је присуствовао почетку радова на почетку радова на систему "Чесма три" рекао је да су ови радови дио великог пројекта "Вода један" који се финансира из средстава Европске банке за обнову и развој у укупној вриједности око 7,8 милиона КМ.

- Прошле године изграђен је резервоар на четвртој висинској зони, што је био предуслов да почнемо радове и овдје на систему "Чесма три". Биће изграђена два велика резервоара, потисни цјевоводи и пумпе – рекао је Радојичић и додао да је извођач радова предузеће "Хидрокоп".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана