Вода није за пиће са седам јавних чесама

Весна Поповић
Вода није за пиће са седам јавних чесама

Бањалука - Вода са седам јавних чесама од укупно 11 колико је узорковано није исправна за пиће показала је микробиолошка анализа.

Потврдио је в.д. начелника Одјељења за инспекцијске послове, Јанко Кецман и додао да ће у наредним данима бити постављене табле са упозорењем на свим јавним чесмама на којима је утврђено да вода није исправна за пиће.

- Апелујемо на појединце да не уклањају табле са упозорењима, јер на тај начин доводе у опасност  све оне који би,  због необавијештености, пили неисправну  воду - казао је Кецман.

Објаснио је да се ради о чесмама које нису у саставу градског водовода због чега се ове контроле и обављају.

- Сваке године на локалитетима који су доступни грађанима узимају се узорци воде и шаљу на контролу у Институт за јавно здравство Републике Српске. Топло је вријеме што значи да су грађани добар дио времена на отвореном и желимо да их благовремено упозоримо на евентуалне опасности конзумације здравствено неисправне воде - казао Кецман.

Навео је да су резултати које су добили из Института показали  да вода није за пиће јавним чесмама: Вуксанов точак у Карановцу, Точкови – граб у улици Манастира Гомионице, Мишића врело у Буквалеку, Буковац у Буковцу, уз пут Бањалука - Бронзани Мајдан,  Платоново врело код Венеција моста; Понир на врху Понира и Ловачка вода - Седра уз саобраћајницу према насељу Понир.

- Вода је исправна на четири јавне чесме и то Мушка вода у улици Војводе Уроша Дреновића, на купалишту Абација, на плажи Зелена у близини дворане "Обилићево" те Студенац на лијевој обали Врбаса, уз угоститељски објекат "Студенац" - казао је Кецман.

Из Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља поручују да се конзумацијом микробиолошких неисправне најчешће јављају цријевна обољења.

- У зависности од присутних бактерија први симптоми се могу јавити и неколико сати након што се попије неисправна вода. Симптоми који се јављају код ове групе болести су болови у стомаку, повраћање, пролив те повишена температуре - рекли су у тој служби.

Истакли су да је најбитније да се поставе видљива обавјештења да је вода неисправна за пиће и да грађани то поштују што како су рекли нажалост није увијек случај. 

Узорци

Јанко Кецман рекао је да је била планирана контрола исправности воде за пиће на 14 јавних чесама на подручју града.

- Са три нису узети узорци и то Ајдаров точак, Чивчијин точак и Водица-Шехер јер није било сталног тока воде - објаснио је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана