Владајућа већина смјењује Балабана

Весна Поповић
Владајућа већина смјењује Балабана

Бањалука - Будимир Балабан биће смијењен са позиције предсједника Скупштине града и то већ на идућем засједању градског парламента, које би требало да буде 20. јула.

Одлучено је то јуче на састанку предсједника градских одбора који чине владајућу коалицију Игора Радојичића (СНСД), Недељка Чубриловића (ДНС), Раденка Комљеновића (СП), Милана Петковића (Уједињена Српска) и одборника из реда националних мањина Саше Чудића.

Градски одбор СНСД-а саопштио је јуче да је на састанку констатовано да је у протеклом периоду дошло до нарушавања односа унутар коалиције, због чега је предсједник Скупштине позван да поднесе оставку.

- Пошто се он у међувремену није одазвао на захтјев владајуће коалиције, на овом састанку је договорено да се покрене и формална процедура за његову смјену. Покретач процедуре је коалиција која је Балабана и изабрала на позицију предсједника Скупштине - речено је у СНСД-у.

Навели су да је на основу тог договора затражено да се овај приједлог уврсти у дневни ред идуће сједнице градског парламента.

До закључења овог броја "Гласа Српске" од предсједник ГО ДНС-а Недељка Чубриловића нисмо успјели добити информације о детаљима састанка нити који је статус Балабана у тој партији, јер није одговарао на телефонске позиве. Балабан званично није искључен из ДНС-а.

Предсједник ГО СП-а Раденко Комљеновић је рекао да је став те партије да односе у ДНС-у треба да разријеши та странка.

- Одборници СП-а и даље остају дио владајуће већине која је дефинисана коалиционим споразумом - казао је Комљеновић.

Балабан каже да оставку није поднио јер за то нема разлога.

- Не видим како су нарушени односи у коалицији, јер сам члан ДНС-а. Нови клуб о којем се говорило није основан, а сједнице Скупштине протицале су уредно - рекао је Балабан.

Додао је да не види како коалициони договор може да буде изнад интереса грађана.

- Да постоје неке конкретне замјерке на мој рад као предсједника Скупштине онда бих и разумио овај захтјев. Све што смо нудили је подршка градоначелнику у свим добрим рјешењима и стабилно функционисање Скупштине. ДНС и коалициони партнери ме очигледно не сматрају чланом ДНС-а, чиме се стављају изнад страначких органа. То је један од мотива за оснивање клуба, који смо најављивали. Одлуку Скупштине ћу поштовати - казао је Балабан.

Владајућа коалиција СНСД - СП - ДНС - УС је недавно дала ултиматум предсједнику Скупштине града Будимиру Балабану да поднесе оставку или ће бити смијењен уз образложење да не ужива повјерење послије најава да ће формирати клуб који ће радити у интересу грађана, а не странака. У новом клубу би поред Балабана требало да буду и његове страначке колеге одборници Ненад Шибаревић и Стојан Вукајловић те независни одборник Миленко Јаћимовић.

Смјене

В.д. директора Завода за изградњу Миле Митровић разријешен је јуче дужности. Њега ће замијенити бивши помоћник директора Пореске управе РС Велимир Кукобат.

Према незваничним информацијама, чланице владајуће коалиције су сагласне да у исто вријеме буде покренут поступак за смјену директорице Центра за социјални рад Вере Сладојевић. Одборници ће на идућој сједници Скупштине расправљати о посебном извјештају о раду центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана