Влада задужила Министарство за организацију “Kочићевог збора”: Шта каже Станивуковић

ГС
Влада задужила Министарство за организацију “Kочићевог збора”: Шта каже Станивуковић

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске данас је задужила Министарство просвјете и културе Српске за организацију “Кочићевог збора”, те именовала Организациони одбор овогодишње 59. манифестације и усвојила информацију о њеном одржавању.

 У информацији се наводи да је манифестација посвећена Петру Кочићу једна од најзначајнијих у Републици у контексту књижевности и културе, те да је, уважавајући значај саме манифестације која превазилази оквире локалног, организацију овог догађаја потребно пренијети на републички ниво, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Организациони одбор, како је наведено, чине представници Министарства просвјете и културе, Министарства трговине и туризма Српске, Кабинета предсједника Републике, Републичког протокола, града Бањалука, Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Банског двора  -Културног центра, РТРС-а, Музеја Српске, Народне и универзитетске библиотеке Српске, Туристичке организације града Бањалука, Удружења књижевника Српске, Дома здравља и Полицијске управе Бањалука, те Савјета мјесне заједнице Стричићи.

- Кочић  је изнад нас и толико велики за Бањлуку да ће Град показати мудрост, смиреност и тражити компромисно рјешење. То је суштина и нема смисла да буду два „Кочићева збора” -поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић коментаришући одлуку Владе која је ставила ван снаге Закључак, којим се Граду Бањалуци даје сагласност да организује „Кочићев збор“.

Истиче да је Влада Републике Српске прво требало да разговара са Градом, па онда да доносе одлуку, а не да прво донесе одлуку и након тога зову на састанак.

-Овдје у Крајини домаћин је светиња, а домаћина унизити је највећа увреда, тако да ова одлука Владе донесена без консултације са Градом није добра и није професионална. Од марта радимо на организацији „Кочићевог збора“ и тако радимо четири године, од када сам ја градоначелник. И ако је неко имао неке друге намјере, није спорно само треба обавијестити о томе. Ако то радимо успјешно четири године, зашто да даље не радимо или зашто то радите након пет мјесеци када смо све урадили. Овдје треба смирење и мудрост, не брзих реакција – казао је градоначелник.

Додао је да је тек данас добио позив из Владе Републике Српске да се разговара и тражи компромисно рјешење.

-Наша мудрост каже да треба да тражимо компромисно рјешење. И до сада су представници Владе учествовали у нашем организационом одбору. Када је ријеч о самој манифестацији, завршили смо 95 одсто, остало је још тих пет одсто активности  на зборишту. Уложили смо 150.000 КМ у ново Кочићево збориште и арену за бодљавину бикова, јер смо раније за изнајмљивање земљишта давали доста новца. То све остаје и послије манифестације и могли би и туристи да посјећују током цијеле године. Такође, изабрани су награђени, сатнице догађаја се знају, али отворен сам да чујем сугестије које има Влада. Важно је „Кочићев збор” буде најбољи – појаснио је градоначелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана