Влада доноси нове мјере због суше

Д. С.
Влада доноси нове мјере због суше

Бањалука - Влада РС ће за десетак дана поново разматрати мјере које би требало да буду предузете на ублажавању штете коју су пољопривредницима у Републици Српској причиниле неповољне временске прилике.

Ово су истакли из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, нагласивши да се, с обзиром на изразиту сушу у јуну и јулу, али и најаве нових топлотних таласа у августу и септембру, може говорити о елементарној непогоди. Из Министарства је саопштено да ће према процјенама стручних служби овогодишњи обим производње кукуруза, индустријског и крмног биља, воћа и поврћа бити смањен за око 450.000 тона, што је око 40 одсто.

- На неким површинама неће уопште бити рода, на некима ће род бити смањен за 50 одсто, док ће на једном дијелу површина посљедице бити мање. Негативне посљедице ће се осјетити и у сточарској производњи због драстичног умањења производње сточне хране, меса и млијека, те сточног фонда, а осим тога, биће смањена понуда домаћих производа, што ће утицати на раст цијена и повећање увоза - навели су у Министарству, додајући да се због смањења обима производње очекује и пад укупног дохотка.

Воћари из Српске упутили су јуче Влади РС и Министарству пољопривреде захтјев за проглашење стања елементарне непогоде због мраза и суше, док би то исто данас могли учинити и повртари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана