Вјештину шарања воском Весна Ђурђевић научила у манастиру Гомионица: Љубав и воља рецепт за најљепша јаја

Јана Кезић
Вјештину шарања воском Весна Ђурђевић научила у манастиру Гомионица: Љубав и воља рецепт за најљепша јаја

БАЊАЛУКА - Ближи се највећи хришћански празник Васкрс, а са њим долази и посебан задатак - шарање јаја. Бањалучанка Весна Ђурђевић (28) у томе посебно ужива, а јаја украшава посебном традиционалном техником уз помоћ шараљке и воска.

Ову старинску технику научила је од монахиња у манастиру Гомионица. За “Глас Српске” каже да је пробала разноврсне технике за фарбање и украшавање јаја, али да јој је ова најдража.

- Јаја шарам од малих ногу и увијек сам у томе видјела посебну чар. Домаћице најчешће имају своје мале тајне за украшавање које су училе од мама и бака. Технику шарања јаја воском сам први пут испробала 2018. године, у манастиру Гомионица - казала је Ђурђевићева.

Додала је да је све што зна научила од монахиња Марије и Тавите.

- Јаја се воском шарају од давнина и то су засигурно најљепша јаја која могу красити васкршњу трпезу - казала је Ђурђевићева.

Сва та украшена јаја, како каже, унесу радост у кућу, да би што љепше и веселије био дочекан Васкрс.

- Претходних година на друштвеним мрежама објављивала сам како изгледају моја васкршња јаја и коментари су били изузетно позитивни. Многи су ме питали да им покажем како, те сам због тога снимала туторијале и објављивала их да би их што више заинтересованих могло погледати и научити - казала је Ђурђевићева. Додала је да на “Инстаграму” има више од 11.000 пратилаца, којима се ранијих година веома свидјела њена вјештина шарања јаја. Истакла је да је наишла на велико интересовање младих дјевојака.

- То ми је изузетно драго, јер је веома лијепо да и међу млађим генерацијама има оних који желе да његују традицију и чувају обичаје - рекла је Ђурђевићева.

Објаснила је да већина мисли да је за шарање ове врсте потребно много материјала, а заправо су потребна само јаја, решо, шараљка која се направи уз помоћ гранчице и шпенадле, те мало пчелињег воска. Што се тиче времена које је потребно издвојити да би се нашарало једно јаје, то је како каже, отприлике 10 до 15 минута, а за оне спретније и мање од тога.

- Прецизност је битна, па је зато потребно мало више времена него за неку другу технику. Најпотребније од свега су заправо љубав и воља, то је најбољи рецепт за најљепша јаја - казала је Ђурђевићева.

Радионица

Многи су је питали за ову старомодну технику шарања јаја, каже Весна Ђурђевић те је одлучила да организује васкршњу хуманитарну радионицу шарања јаја.

- Она ће бити одржана у просторијама организације УДАС на адреси Симе Миљуша 2, у суботу у периоду од 15 до 21 часа. Учешће ће се моћо платити симболично, у висини од 10 марака или више - рекла је Ђурђевићева. Додала је да се већ пријавило 80 жена и да више нема мјеста.

- Радићемо у двије групе, а сав новац који тај дан буде прикупљен ићи ће у хуманитарне сврхе, а одлучићу накнадно у које тачно - казала је Ђурђевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана