Вјерујући у доброту учила нас је животним лекцијамa: Ђаци се опраштају од професорке Даре Јокановић

ГС
Вјерујући у доброту учила нас је животним лекцијамa: Ђаци се опраштају од професорке Даре Јокановић

БАЊАЛУКА – Она је била више од професорке и више од разреднице нама, њеним ђацима. Толико скромна, одбацујући материјално, вјерујући у доброту и љубав учила нас је лекцијама, животним.

Написала је ово на свом „Фејсбук“ профилу Ана Ђурић, некадашња ученица Даре Јокановић (84), бивше професорке српског језика и књижевности у бањалучкој Гимназији, која је преминула од повреда које је задобила у саобраћајној несрећи када ју је ударио „ауди“ за чијим воланом је био пијани возач.

- Толико је бринула о нама да кад за вријеме рата није било гријања није жељела да почнемо час, а да се не разгибамо и вјежбама загријемо тијело, почев од ногу. Стално је читала, причала, препричавала све битне теме, од хигијене, лијечења природним путем, причала о значају књига, а посебно о књизи “Пут којим се ређе иде” и утицала на нас да приликом одрастања научимо и раздвојимо битно од небитног – навела је ова бивша ученица.

Додаје да су се среле љетос у граду, и да професорка Дара опет није заборавила да нагласи важне ствари-

-Прво је питала мене, за све њене ђаке IV 9, рекла ми да књигу “Азбучник здравља” морамо сви имати, у тој књизи она је сажела све сто сматра да је од значаја и на крају као и сваки пут кад ме види пита ме колико дјеце имам: “Разреднице имам двоје дјеце”. Каже она мени да морам родити и треће јер једно дијете је егоизам, двоје дјеце је ривалство, троје дјеце је другарство. Знам да сте у рају, у Бога сте најискреније вјеровали! Хвала Вам за све – написала је Ђурићева.

Дара Јокановић деценијама је била професорка бањалучке Гимназије, а  ђаци су је упамтили по необичној љубави према правописним и граматичким правилима, али и по изузетној виталности која је није напуштала ни у деветој деценији живота.

Сви њени ученици су знали разлику између "ради" и "због", али истичу да их је професорka Дара више од свега научила да воле живот и људе. 

Дара Јокановић биће сахрањена сутра, 3.новембра  у 14 часова на Ребровачком гробљу у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана