Вјечно сјећање на тренутак када је стао живот у Бањалуци

Катарина Шапоња
Вјечно сјећање на тренутак када је стао живот у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Тог кобног октобарског јутра био сам сам у дневној соби, када је нешто јако треснуло, а осјећај је био као да је кућа поскочила пола метра у ваздух. Тако преплашен и збуњен излетио сам напоље, а тек тамо угледао сам нестварне сцене, како се дрвене бандере скупљају и растежу од јачине потреса.

Испричао је то за “Глас Српске” бивши карикатуриста Рајко Пушић који је имао 22 године када је Бањалуку 27. октобра 1969. године погодио снажан земљотрес који је разорио град.

Погинуло је 15 грађана, њих 1.117 је теже или лакше повријеђено, а више од 86.000 објеката је разорено. У дјелићу секунде зграде, школе, болнице и фабрике претворене су у облак дима, а немилих сцена и данас се сјећају многи Бањалучани који су то преживјели.

- Да бих побјегао од електричних каблова са бандера, отишао сам до улице и наслонио се на дрвену ограду. Потом се земља опет затресла, ограда се срушила, а и ја са њом, што ми је додатно повећало страх - присјетио се  Пушић језивих тренутака након пет и по деценија.

Када се мало прибрао, Пушић прича да је кренуо улицама и у невјерици посматрао како је град у којем је одрастао прерастао у рушевине.

- Када сам видио зграду “Титаник”, све ми је било јасно. Ту је погинула моја драга пријатељица - рекао је он и додао да су га те сцене докрајчиле. 

Памти Пушић, како каже, и помоћ коју су Бањалучани примали, фризере који су радили у двориштима и вагоне који су замјењивали домове и школе.

- Бањалучка мљекара је једна од ријетких грађевина које се нису урушиле и тамо се читав град окупљао. Недуго затим прорадили су биоскопи и кренуле су игранке, те се Бањалука полако враћала у пријашњи начин живота - истакао је Пушић.

Све то је постало вјечна опомена и свједок да су силе природе накратко зауставиле вријеме и живот у граду на Врбасу, а сјећање на тај догађај урезано је у колективни дух града.

Да је могло бити још горе, наводе из Републичког хидрометеоролошког завода појашњавајући да би трагедија била већа да се претходни удар није десио дан раније у 16 часова и 36 минута са магнитудом од 5,6 степени Рихтера.

- Тадашњи градоначелник Живко Бабић из предострожности сљедећи дан проглашава нерадним за васпитно-образовне и привредне институције, бојећи се управо онога што се и десило. Одлука се показала потпуно исправном и избјегнуте су многе жртве, јер је град сутрадан, 27. октобра, погодио још јачи земљотрес са магнитудом од 6,6 Рихтера. Ово је био до тада, а и до сада, најјачи забиљежени земљотрес на тлу БиХ - саопштили су из Завода.

Сирене

Из Градске управе истичу да ће се у знак сјећања на земљотрес у недјељу, 27. октобра, у девет часова и 11 минута, када се и догодио прије пет и по деценија, огласити сирене система за обавјештавање и узбуњивање града Бањалука.

- Како је наведено у Одлуци о активирању система за узбуњивање на територији града Бањалука, сирене ће се огласити једноличним тоном у трајању од 60 секунди, што представља знак за престанак опасности, уз гласовну поруку која ће најавити активирање сирена и разлоге за исту активност - навели су они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана