Високе кирије одбијају закупце локала

Невена Бунић
Високе кирије одбијају закупце локала

Бањалука - Интересовање за закупљивање пословних простора у граду веома је слабо, јер превисоке кирије практично тјерају потенцијалне закупце. Због тога није мали број локала који зјапе празни.

Потврдили су ово у агенцијама за трговину некретнина и додали да и они простори који буду издати углавном се користе за отварање канцеларија, апотека и мањих занатских радњи.

Директор агенције "Сензор" Манојло Поповић рекао је да је у протеклих неколико мјесеци потражња за пословним просторима била мизерна.

- Послије неколико солидних година издавање пословних простора не иде како смо навикли. Једино не јењава потражња на атрактивним локацијама гдје је велики промет становништва. Они који показују интересовање за изнајмљивање простора најчешће траже локације у самом центру града у Господској улици, улици Милана Тепића и Бана Лазаревића. И такви издати простори се могу набројати на прсте једне руке. Најчешће су веома мале квадратуре - каже Поповић.

Истиче да је већа заинтересованост за закупљивање него за куповину пословних простора.

- Ове године имали смо пет или шест издатих пословних простора, а продали смо два или три - казао је Поповић.

И у "Алфа некретнинама" потврдили су да је велики број пословних простора у граду празан.

- Поред локације, која је најбитнија за закупце, важан фактор при издавању простора је висина кирије. Простори за изнајмљивање су скупи и управо је то оно што одбија многе. Већина потенцијалних закупаца жели повољну цијену изнајмљивања на дужи период, али тешко до тога могу доћи - навели су у овој агенцији.

Цијене закупа пословних простора се разликују и зависе од локације у граду. Они у центру су најскупљи, а на периферији се могу наћи и по знатно повољнијим цијенама.

Тако је закуп пословног простора од 25,5 метара квадратних у Робној кући "Боска" 1.500 КМ мјесечно. За пословни простор од 30 метара квадратних у Борику потребно је издвојити 600 КМ, док закуп простора од 16 квадрата на Петрићевцу кошта 200 КМ. Цијена закупа локала од 45 квадрата на Туњицама је 500 КМ.

Из Занатско-предузетничке коморе Бањалука поручују да пословни простори остају празни, јер предузетници лоше послују.

- Многи не познају порески и правни систем, па праве грешке и гомилају дугове. За већину су трошкови издавања пословних простора заједно са другим наметима превисоки, па се одлучују на нелегалан рад у кући или стану - рекли су у Занатско-предузетничкој комори .

Цијене

Продајне цијене пословних простора крећу се од 2.000 до 3.500 КМ по метру квадратном.

- И ту цијену диктира локација па су на неким атрактивнијим позицијама у центру цијене квадрата приликом продаје локала и веће од 3.500 КМ - кажу у агенцијама за промет некретнинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана