Вишегодишња жеља “Мозаика пријатељства” близу реализације: Покрећу прераду текстила и узгој поврћа

Александра Тодоровић
Вишегодишња жеља “Мозаика пријатељства” близу реализације: Покрећу прераду текстила и узгој поврћа

БАЊАЛУКА - Удружење “Мозаик пријатељства” је куповином имања и куће у Рамићима поставило камен темељац за покретање првог социјалног предузећа, у којем ће запослити кориснике са психичким потешкоћама да би се у природном окружењу и кроз рад изграђивали као личности.

Потврдио је ово за “Глас Српске” предсједник “Мозаика” Мирослав Субашић и истакао да је направљен први корак ка реализацији вишегодишње жеље да ова хуманитарна организација има свој производни погон.

- То ће бити у подруму куће коју смо купили. Наша прича “Хљеб од текстила” је заживјела и дошли смо на идеју да одјећу коју не подијелимо народу рециклирамо. Корисници нашег оброка љубави ће стварати рукотворине од текстила и на тај начин вишак материјала неће завршавати на смећу или у природи, него ће бити квалитетно искоришћен. Они ће израђивати крпе, торбе, подметаче за столице и сличне ствари - појаснио је Субашић.

Додао је да им је треба магацин, за чију изградњу ће бити потребна помоћ хуманих људи, у којем би могли одлагати произведени материјал.

Појаснио је да на земљишту које ових дана марљиво уређују багери и камиони до краја године планирају да поставе пластенике за узгој поврћа, које би користили за припремање оброка у њиховој јавној кухињи “Оброк љубави”.

- Уређујемо земљу да бисмо поставили два пластеника од 500 квадрата, на којем би шест наших корисника садило поврће. Уз знање и вјештине из наше баште ће излазити здрави производи неопходни да прехранимо сва гладна уста - казао је Субашић.

Додао је да им је идући корак пласирање производа на тржиште, што би им представљао додатни извор прихода.

- Иако је овај корак још на волонтерској основи, ми имамо велике планове. За комплетну реализацију потребне су нам донације и помоћ људи великог срца, који су 20 година уз нас и без којих изградња социјалног предузећа не би била могућа. Толико година живимо од донација, а све више је оних којима је потребна наша помоћ да би пребродили окрутну свакодневицу - закључио је Субашић.

Старачки дом

“Мозаик пријатељства” је прије неколико година купио 17,5 дунума земље у близини Слатине, на којој ће, када буду створени услови за то, никнути старачки дом за социјално најугроженије.

 - У дому ће бити дневни центри, преноћиште за бескућнике и још много садржаја. Цијена ће бити симболичних 400 КМ, повољнија у односу на остале домове у граду. Млади архитекти су већ направили око 20 идејних пројеката, који ће ових дана бити представљени у просторијама “Мозаика пријатељства” - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана