Вишечланим породицама и младим брачним паровима дати бесплатне плацеви

Срна
Вишечланим породицама и младим брачним паровима дати бесплатне плацеви

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић предао је данас Народној скупштини Републике Српске иницијативу за измјену Закона о стварним правима, којом би било омогућено да породице са четворо и више дјеце, млади брачни парови и породице погинулих бораца добију бесплатне плацеве за градњу стамбеног објекта.

Станивуковић је рекао новинарима да Бањалука има доста вишечланих породица којима, нажалост, није ријешено стамбено питање, те је ово јединствена прилика да се то уради.

Он је навео да Бањалука већ има спремних хиљаду плацева које може дати, а ријеч је о земљишту у приградским насељима на локацијама гдје је планским документима предвиђена градња кућа.

"За те куће ћемо да правимо потребну инфраструктуру и даћемо бесплатне прикључке, а они који буду хтјели добиће и бесплатан пројекат за типску кућу", рекао је Станивуковић.

Он је позвао све народне посланике и руководство Народне скупштине Републике Српске да ова животна тема иде у процедуру по хитном поступку.

"Имамо и закључак Скупштине града да ова иницијатива иде не само од мене као градоначелника него и од одборника. Једини смо у региону који су успјели да усвојимо политике подршке вриједне десетине милиона КМ, на шта сам поносан", истакао је Станивуковић.

Он је нагласио да је ријеч о знатним уштедама које породице имају на основу мјера града, а које износе и више од 50.000 КМ.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Бањалука Јован Радовановић рекао је новинарима да је ова иницијатива велики искорак за вишечлане породице.

"Урадили смо базу података и на терену обишли бројне породице и том приликом утврдили да многе од њих немају адекватне услове за живот, али са овом иницијативом и бесплатним грађевинским дозволама учињен је велики корак напријед", рекао је Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана