Више пројеката за промоцију јеврејског културног насљеђа

Srna
Више пројеката за промоцију јеврејског културног насљеђа

БАЊАЛУКА - У оквиру пројекта "Искориштавање јеврејског културног насљеђа у дунавској регији - Редискавер", реализовано је више пилот пројеката који се односе на креирање туристичких производа. Један од њих је израда "кјуар" /QР/ кодова, чијим скенирањем посјетиоци добијају информације о четири синагоге које су се налазиле у Бањалуци, саопштено је из Градске управе.

Информације о наведеним локацијама су доступне на српском и енглеском језику и попраћене су фотографијама, а табле са овим "кјуар" кодовима ће чинити сталну изложбену поставку у Јеврејском културном центру "Арие Ливне".

Из Градске управе наводе да је као пилот пројекат, израђена виртуелна шетња од Господске улице до хотела Палас, а која пружа информације о трговинама које су држали Јевреји прије Другог свјетског рата, Кастловом ћошку и кући породице Пољокан.

Виртуелна шетња доступна је на линку: хттпс://www.гет360тоур.цом/пројецтс/јкцбл/

У оквиру пројекта, израђена је и андроид апликација за мобилне уређаје на којој су доступне информације о наведеним локацијама, а чији је садржај увезан са Гугл мапом, како би се знале тачне локације на којима се налазило јеврејско културно насљеђе.

Апликација се може преузети са платформе Гугл плеј под називом "Јеврејска културна баштина".

Град Бањалука учествује у реализацији пројекта "Искориштавање заборављеног јеврејског културног насљеђа у дунавској регији – Редискавер" као партнер у оквиру међународног конзорцијума, чији је носилац општина Сегедин из Мађарске.

Пројекат је подржан кроз Транснационални програм "Дунав" Европске уније, а партнер на пројекту је Јеврејска општина Бањалука.

Пројекат је почео у мају 2018. године и предвиђено је да траје до 2021. године.

Прва Јеврејска општина у Бањалуци основана је 1848. године. Прве двије синагоге основане су 1888. и 1892. године. Прије Другог свјетског рата, Јеврејска општина је бројала преко 500 чланова, што је представљало око седам одсто тадашњег становништва Бањалуке. Ова заједница је играла значајну улогу као носилац и промотер економског и културног развоја Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана