Више пара за плате у градској aдминистрацији, а мање за улагања

Сања Амиџић
Више пара за плате у градској aдминистрацији, а мање за улагања

Бањалука - Издаци за плате запослених у градској администрацији од 2007. до 2015. године стално су расли, док су средства за инвестиције и одржавање опадала.

То тврди Центар за истраживање и студије GEA.  Према подацима ове агенције, 2007. године из буџета, који је тада износио 144 милиона марака, за плате је издвојено 24 милиона, док је у 2015. години са буџетом од 120,8 милиона за лична примања планирано 36,8 милиона марака.

- Према спроведеном истраживању, издаци за плате запослених у градској администрацији у посљедњих осам година порасли су скоро дупло, са 16,6 на 30,9 одсто - наводи се у извјештају.

Додају да су у истом периоду средства која су намијењена за изградњу путева, водовода, канализације и друге инфраструктуре умањена за 45 милиона марака, што, како наглашавају, овај буџет чини више административним, а мање развојним.

- Подаци показују да такав буџет није у складу са Стратегијом развоја града од 2007. до 2015. године, чији је главни стратешки циљ "одрживи развој и већа ефикасност у управљању ресурсима" - стоји у извјештају.

Наведено је да је, према подацима из 2013. године, у Градској управи запослено око 744 радника, док је у  другим институцијама и установама, чији запослени примају плату из буџета града, запослено око 580 људи, што су укупно 1.324 лица која примају плату из буџета града.

- На 1.000 становника у највећем граду Српске долази око 6,6 запослених у локалној администрацији, што овај град не ставља у завидну позицију - речено је у извјештају.

Агенција GEA још истиче да градске власти морају темељно преиспитати организациону политику својих буџетских корисника те приступити прилагођавању буџетске структуре града његовим развојним потребама.

CIDEA

Податке о броју запослених за поједине буџетске кориснике није могуће пронаћи ни у годишњем извјештају институција.

- Једна од тих институција је Градска развојна агенција, гдје у извјештају о раду за 2013. годину нисмо нашли тај податак - наводи се у извјештају Центра GEA. Додају да је, према њиховом прорачуну, у Градској развојној агенцији запослено око 35 радника

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана