Видовдански сабор окупио бројне Бањалучане (ВИДЕО)

ГС
Foto: Град Бањалука

БАЊАЛУКА- Уз богат културно-умјетнички програм на платоу испред Храма Христа Спаситеља почео је Видовдански сабор, а програм обиљежавања биће настављен и сутра, 28. јуна у Манастиру Гомионица.

Заједно са бројним суграђанима вечерашњем програму присуствовао је и градоначелник Драшко Станивуковић, који је изразио велико задовољство што Бањалука празнује и прославља Видовдан.

-Из године у годину Видовдан се обиљежава уз квалитетнији и богатији програм и посјећеност је значајно већа што је показатељ буђења националне свијести. Прослављајући Видовдан треба увијек да гледамо и шта су наши дугорочни циљеви – очување Републике Српске, загледаност у срце Србије, Косова и Метохије. Видовдан је једна велика висина са које се види сва наша историја, али и наша будућност – казао је Станивуковић.

Додао је да као народ морамо добро погледати у прошлост и нашу историју, која треба да буде мотор и погон за неку бољу будућност.

Градоначелник је искористио прилику да позове све суграђане да се придруже програму обиљежавања Видовдана, који ће сутра од 18.00 часова бити уприличен у Манастиру Гомионица.

Предсједник Србског сабрања Баштионик Предраг Адамовић казао је да Баштионик већ пету годину заредом организује Видовдански сабор у жеаи да допринесе обиљежавању овог значајног српског националног празника.

Драго нам је да Град Бањалука већ другу годину заредом подржава ову манифестацију и овом приликом се захваљујем Граду, али и свима који подржавају обиљежавање Видовдана, рад Баштионика и опстанак Срба на Косову и Метохију – казао је Адамовић.

Он је додао да су активности обиљежавања овогодишњег Видовданског сабора започеле акцијом добровољног давања крви, осим програма у порти Храма Христа Спаситеља, а обиљежавање Видовдана биће настављено сутра у манастиру Гомионица од 18.00 часова.

Историчар и научни сарадник у Институту за савремену историју у Београду др Немања Девић казао је посебо задовољство што као гост из Београда присуствује обиљежавању Видовдана у Бањалуци.

-Од својих очева и дједова наслиједили смо Видовданску идеју и наша је дужност да је преносимо нашој дјеци, која ће јој у будућности дати свој печат и смисао– казао је он.

-Кад су се у Италији срели владика Петар Петровић Његош и српски писац Љуба Ненадовић као представници два крака Српства сложили су се да нам је заједно кућа изгорела на Косову и да се док се та кућа не обнови неће бити ни виталног српства.

Подсјећамо, програм обиљежавања Видовдана биће настављен и сутра, 28. јуна у Манастиру Гомионица.

Програм ће започети вечерњим богослужењем  у 18.00 часова, након чега ће у новоизграђеном амфитеатру бити приређен богат културно-умјетнички програм уз наступе: Петра Божовића, Милана Васића, Павлине Радовановић, Свјетлане Видовић, Царским гласовима – дјеца са Косова и Метохије, те чланова Музичког атељеа Јелене Станишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана